Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 12 listopada 2015

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne,  mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką  czarnej, aromatycznej herbaty King of Ceylon Sir William's
Stworzyło to duet doskonały.





Składniki:

Ciasto drożdżowo-francuskie:
3,5  szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka   suchych drożdży u mnie dr.Oetker
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki czubate rozpuszczonego masła
15 dag zimnego masła

Nadzienie:
20 dag twarogu
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka wiórek kokosowych białych
1 jajko
Ponadto:
1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta
Cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem,  po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.







Schłodzone dobrze ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby.

Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie.
Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Nadzienie:
Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy.



Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki,  do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!


Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,



 wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut.

Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!








7 komentarzy:

  1. Rogaliki wyglądają bardzo pięknie, uwielbiam z masą serową :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! U mnie były z makiem, ale z chęcią bym sięgnęła po Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Z takim nadzieniem są na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko, nominowałam Twój blog do nagrody Liebster: https://pocztowkizirlandii.wordpress.com/2015/11/14/liebsterowy-zawrot-glowy/
    Pozdrawiam, Dagmara

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj