Ze świętami najbardziej kojarzy
nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta
mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat
wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama,
bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie
pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych
(7 g )
150 ml ciepłego mleka
5 dag cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą
wanilią
2 jajka
10 dag masła
Szczypta soli
Masa makowa:
1,5 szklanki suchego maku
400 ml mleka
3 cukru pudru trzcinowego
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka pokrojonych suszonych moreli
1 łyżka mielonych orzechów włoskich
olejek migdałowy
400 ml mleka
3 cukru pudru trzcinowego
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka pokrojonych suszonych moreli
1 łyżka mielonych orzechów włoskich
olejek migdałowy
Kruszonka:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
4 łyżki cukru trzcinowego brązowego
Biały lukier do polania
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier
z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże
wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone
rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
Masa makowa:
Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować
,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód, całe
jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki
zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat
ciasta, smarujemy masą makową, boki rolujemy do środka, formując strudel,
umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości
40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po
czym pieczemy w 180*c około 35-40 minut,
gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.
Zimne ciasto dekorujemy białym lukrem.
Słodkich wypieków!
Pyszny... narobiłaś mi smaka tym strudlem
OdpowiedzUsuńCoś pysznego....częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuń