Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 12 grudnia 2015

Strudel makowy z kruszonką


Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:)






Składniki:

Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych (7 g )
150 ml ciepłego mleka
5 dag cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
10 dag masła
Szczypta soli

Masa makowa:
1,5 szklanki suchego maku
400 ml mleka
3 cukru pudru trzcinowego
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka pokrojonych suszonych moreli
1 łyżka mielonych orzechów włoskich
olejek migdałowy

Kruszonka:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
4 łyżki cukru trzcinowego brązowego

Biały lukier do polania

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.

Masa makowa:

Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód, całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać.


Kruszonka:
Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą makową, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c  około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.
Zimne ciasto dekorujemy białym lukrem.

Słodkich wypieków!


4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj