Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 22 stycznia 2016

Kartoflane pączki

Pączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem. 
Czyli klasyka.
Doskonały pomysł na tłusty czwartek!






Składniki:

60 dag mąki pszennej
40 dag gotowanych ziemniaków
¾ szklanki ciepłego mleka
50 g drożdży świeżych
10 dag roztopionego masła
7 łyżek cukru
1 mała torebka cukru z prawdziwą wanilią -16 g
Duża szczypta soli
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki rumu
Konfitura lub marmolada różana
Olej do smażenia
Cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z ciepłym rozpuszczonym masłem na papkę.





W niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru rozpuszczamy drożdże, czekamy chwilę aż zaczyn zacznie rosnać.


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko oraz zaczyn
jajka ubijamy z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy ½ łyżeczki marmolady różanej, zlepiamy i układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia.



Olej we frytkownicy nagrzewamy do 170*c pieczemy pączki na złocisto z każdej strony.
Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, zimne oprószamy grubo cukrem pudrem.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Cudne!
    Może skuszę się na nie w tym karnawale...

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś ziemniaczane, są pyszne! A Twoje tak kuszą :)
    PS. Zdjęcia śliczne :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! przypomniałaś mi o nich, moja babcia takie robiłą :) swietne

    OdpowiedzUsuń
  4. pulchniutkie Ci wyszły, podeślij mi na tłusty czwartek bo nie chce mi się robić, a te świetnie wyglądają, mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy zamiast rumu może być sok z pomarańcza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie...rum dajemy po to aby nie chłonęły tłuszczu...mozemy zastąpić wódką lub spirytusem.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuje :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj