Makarony i wędzonego łososia
uwielbiam , od razu wiedziałam że połączę te dwa składniki w swoim ulubionym
daniu obiadowym, dodatek sera pleśniowego Lazur podkręca smak tego dania i
dodaje wyrazistości.
Niewielka porcja takiego obiadu
skutecznie zaspokaja głód, a przy tym zajmuje 20 minut na zrobienie.
Danie podałam na porcelanie Julia Gold-Bogucice
Danie podałam na porcelanie Julia Gold-Bogucice
Składniki:
Na dwie porcje:
25 dag grubego makaronu
tagliatelle
20 dag wędzonego łososia
15 dag świeżego szpinaku baby
10 dag sera lazur z niebieską
pleśnią
1 cebula
1 szklanka słodkiej śmietanki
22%
3 ząbki czosnku
½ cytryny
Oliwa do podsmażenia
Sól morska do smaku
Pieprz biały do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z łyżeczką oliwy,
odcedzić, trzymać w cieple.
Szpinak umyć, osuszyć, cebulę i
czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie na patelni, po chwili dodać szpinak,
poddusić chwilę pod przykryciem, dodać pokrojonego łososia, skropić sokiem
wyciśniętym cytryny, dodać pokrojony w kostkę ser lazur, wlać śmietankę ,
doprawić do smaku solą oraz białym
pieprzem , mieszać do momentu rozpuszczenia sera, wrzucić ciepły
makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze i podawać.
Świetny obiadek, pysznie
OdpowiedzUsuń