Czy można ich nie lubić ? Są pyszne
o wyrazistym smaku, kawy nie czuć wcale więc mogą nimi zajadać się również Ci
młodsi, przywołują smaki dzieciństwa kiedy ten maślany czekoladowy krem
wyjadało się łyżeczką z miski.
Składniki:
Ciasto:
1 czubata (z górką ) szklanka mąki
tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki trzcinowego
brązowego cukru
½ tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki ciemnego kakao
½ laski wanilii
1 mała płaska łyżeczka sody
Czekoladowy krem:
25 dag miękkiego masła
35 dag cukru pudru
10 dag ciemnego kakao
150 ml mleka
Dowolna posypka
Sposób wykonania:
Ciasto:
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy kakao, kawę
oraz pokruszoną na kawałki czekoladę oraz wydrążone ziarenka z laski wanilii,
podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy
z palnika, studzimy.
Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę
wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia
składników.
Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości
foremek. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej.
Czekoladowy krem:
Miękkie masło o temp pokojowej umieścić w misie miksera i miksować aż
będzie jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo przesiany przez
sitko cukier puder.
Następnie wsypujemy do masy maślanej kakao i ucieramy dalej na średnich
obrotach miksera, wlewając po trochu mleko.
Miksujemy
do uzyskania kremowej aksamitnej masy czekoladowej, masę przekładamy do szprycy
cukierniczej, dekorujemy babeczki wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !