Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 25 lutego 2016

Chleb z jaglanką

Prosty przepis na domowy chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny!
Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny.
Polecam!





Składniki:

Na jeden duży bochenek
50 dag mąki pszennej luksusowej typ 550
¾ szklanki czynnego zakwasu-klik
1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
5 dag mąki żytniej razowej
5 dag płatków jaglanych
1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis

Sposób wykonania:

Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane a potem zagnieść gładkie sprężyste ciasto, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.

 Po tym czasie uformować owalny bochenek lub przełożyć na natłuszczonej ceramicznej formy do chleba i odstawić do ponownego wyrośnięcia, lekko wierzch naciąć nożem, skropić ciasto wodą i wstawić do nagrzanego do 220*c piekarnika  piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 200*c i piec jeszcze 20-25 minut, gdy od spodu wyda głuchy odgłos przy pukaniu znaczy ze chlebek jest upieczony, studzić na kratce…..
a najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły!









4 komentarze:

  1. Wspaniały chlebuś :-) domowy jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy chlebek, dodatek płatków musi sprawiać że jest wyjątkowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam takie wrażenie, że chleb w sklepach jest coraz gorszy. Ci, co sprzedają wypiekany przez siebie, na brak klientów nie narzekają, a i ludziom nie jest szkoda inwestować w lepsze pieczywo. Sama boję się upiec, chociaż przepis klarowny :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba się bac tylko działać, a chlebek to przecież nic trudnego :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj