Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 19 marca 2016

Babeczki jogurtowe z polewą jajeczną


Co mogę o nich powiedzieć ?  W mega słonecznym kolorze, pachnące świeżością tak jak wiosna!
Aksamitnie wilgotne, na jogurcie naturalnym, o lekko cytrynowym posmaku z dodatkiem płatków z gorzkiej czekolady, proste w wykonaniu, smaku dopełnia krem z  bitej śmietany i mascarpone, wiem, wiem kaloryczna rozpusta !!! polewa jajeczna to kropka nad „i” smakują pysznie!





Składniki:

Ciasto:
25 dag jogurtu naturalnego gęstego
4 jajka
30 dag mąki tortowej
20 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
15 dag masła
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
80 g płatków z gorzkiej czekolady-może być starta czekolada
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Krem:
250 ml śmietany 30 %
3 łyżki mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Polewa jajeczna:
50 ml likieru adwokat-Dalkowski
50 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny 






Sposób wykonania:

Ciasto:
Masło rozpuścić,  ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z jogurtem, jajka zmiksować na kogel mogel z cukrem, dodać masę jogurtową z masłem, skórkę otartą z cytryny oraz sok, wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, połączyć składniki suche z mokrymi, dodać płatki czekolady i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia.
Formę na muf finki wyłożyć papierowymi papilotkami, wyłożyć masę do ¾ objętości foremek.

Piec  25 -30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół lub do tzw suchego patyczka.

Krem:
Śmietanę umieścić w misie miksera z mascarpone oraz cukrem pudrem, miksować do uzyskania kremowej gładkiej masy.

Polewa jajeczna:
Wodę z cukrem zagotować w garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, wtedy wlewamy likier jajeczny, lekko podgrzewamy ale nie gotujemy! Aby się ładnie połączyły składniki, studzimy .
Zimne babeczki dekorujemy kremem, polewamy polewą czekamy aż stężeje. Możemy posypać płatkami czekolady. 

Słodkich wypieków.




3 komentarze:

  1. pięknie się prezentują :) bardzo lubię takie połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co z tego,że kaloryczne. Ale za to jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne i bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj