Co mogę o nich powiedzieć ? W mega słonecznym kolorze, pachnące świeżością
tak jak wiosna!
Aksamitnie wilgotne, na
jogurcie naturalnym, o lekko cytrynowym posmaku z dodatkiem płatków z gorzkiej
czekolady, proste w wykonaniu, smaku dopełnia krem z bitej śmietany i mascarpone, wiem, wiem
kaloryczna rozpusta !!! polewa jajeczna to kropka nad „i” smakują pysznie!
Składniki:
Ciasto:
25 dag jogurtu naturalnego gęstego
4 jajka
30 dag mąki tortowej
20 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
15 dag masła
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki otartej skórki z
cytryny
80 g płatków z gorzkiej czekolady-może
być starta czekolada
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Krem:
250 ml śmietany 30 %
3 łyżki mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Polewa jajeczna:
50 ml likieru adwokat-Dalkowski
50 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
Ciasto:
Masło rozpuścić, ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z
jogurtem, jajka zmiksować na kogel mogel z cukrem, dodać masę jogurtową z
masłem, skórkę otartą z cytryny oraz sok, wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać
składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, połączyć
składniki suche z mokrymi, dodać płatki czekolady i wymieszać delikatnie rózgą
tylko do połączenia.
Formę na muf finki wyłożyć
papierowymi papilotkami, wyłożyć masę do ¾ objętości foremek.
Piec 25 -30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół
lub do tzw suchego patyczka.
Krem:
Śmietanę umieścić w misie
miksera z mascarpone oraz cukrem pudrem, miksować do uzyskania kremowej
gładkiej masy.
Polewa jajeczna:
Wodę z cukrem zagotować w
garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać żelatynę i mieszać aż
się rozpuści, wtedy wlewamy likier jajeczny, lekko podgrzewamy ale nie
gotujemy! Aby się ładnie połączyły składniki, studzimy .
Zimne babeczki dekorujemy
kremem, polewamy polewą czekamy aż stężeje. Możemy posypać płatkami czekolady.
Słodkich wypieków.
pięknie się prezentują :) bardzo lubię takie połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńCo z tego,że kaloryczne. Ale za to jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuń