Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 22 marca 2016

Fasolowy kociołek

Kociołek fasolowy to jednogarnkowa potrawa na bazie fasoli po bretońsku lecz z warzywami, jest wspaniała w smaku, aromatyczna, dla wszystkich ceniących obiad w jednym garnku. W lodówce po ugotowaniu może stać kilka dni, dobry przepis dla zaganianych. Polecam!

Deska dębowa którą widzicie na zdjęciach pochodzi z pracowni Spod Hebelka
zajrzyjcie jakie cuda tam mają, każda inna każda niepowtarzalna ;) 




Składniki:

40 dag fasoli Jaś
1 laska kiełbasy cienkiej
25 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 podłużna słodka papryka
1 młoda cukinia
5-6 sztuk małych pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej do zawiesiny
Przyprawa do dań z fasoli do smaku
1 łyżeczka majeranku suszonego
Liść laurowy do smaku
Ziele angielskie do smaku
Sól i pieprz do smaku
Olej rzepakowy do podduszenia

Sposób przygotowania:


Fasolę Jaś zalewamy wodą tak, aby ją przykryła i odstawiamy na całą noc.



Następnego dnia wodę odlewamy zalewamy świeżą, tyle aby fasola swobodnie pływała,  dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu  około 40 minut.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut, po czym dodajemy do garnka z podgotowaną fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy tyle,  aby wszystko było miękkie ale nie rozgotowane, na sam koniec robimy zawiesinę z mąki i małej ilości wody, zagęszczamy potrawę, gotujemy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia. 

Podajemy posypaną np. szczypiorem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Lubię jak w zupie jest w co ugryźć. Na pewno z przepisu skorzystam :)
    Obserwuję i zapraszam do mnie :)

    http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie jednogarnkowe pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie pożywne jednogarnkowe dania :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj