Idealnie kruche ciasto z
dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z
dodatkiem mielonych orzechów włoskich tworzy pyszne ciasto również na świąteczny
czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą
przepyszną szarlotkę!
Składniki:
Kruche ciasto:
30 dag maki pszennej
10 dag mąki krupczatki
15 dag brązowego cukru
trzcinowego
25 dag masła
3 żółtka
Warstwa z jabłkami:
6 dużych jabłek
2-3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kisielu cytrynowego lub
pomarańczowego
Beza orzechowa:
4 białka
12 dag drobnego cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mielonych orzechów
włoskich
Sposób przygotowania:
Masło ucieram z brązowym cukrem
na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy
dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w
robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam na 30
minut do lodówki.
Po tym czasie ¾ ciasta wałkuję
na blachę o wym 25/30 cm a resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia.
Warstwa z jabłkami:
Jabłka obieram kroję w kostkę
lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka,
skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec
zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę.
Beza:
Białka ubijam na sztywną pianę
dodając stopniowo cukier, gdy masa będzie lśniąca i sztywna wsypuję przesianą mąkę
ziemniaczaną oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach.
Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną
,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam
placek do nagrzanego do 180*c piekarnika piekę 45 minut-do zrumienienia.
Zimny posypuję pudrem. Do kawy
idealne ciasto.
Słodkich wypieków!
Pyszna szarlotka, wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, z bezą orzechową, jeszcze nigdy nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuń