Tęsknię już za wiosną, mam dość tych szarych ponurych dni. Z tą myślą powstał ten omlet.
Czasem tak niewiele potrzeba
składników aby wyczarować lekkie zdrowe śniadanie. Moja propozycja jest ze
szpinakiem, dymką serem feta i zielonymi oliwkami. Polecam jest smaczny!
Składniki:
Na jedną osobę:
2 jajka wiejskie
50 g serka feta
2 małe cebule dymki ze
szczypiorem
3 zielone oliwki z zalewy
1 łyżka masła
garść świeżego szpinaku
szczypta pieprzu świeżo
mielonego do smaku
Sposób wykonania:
Szpinak płuczemy pod bieżącą
wodą, tak samo dymkę, siekamy drobno. Szczypiorek osobno.
Na patelni rozpuszczamy masło
wrzucamy cebulkę bez szczypioru ze szpinakiem, dusimy 2 minuty, jajka
roztrzepujemy w miseczce z niewielką ilościa pieprzu, wlewamy na podduszoną zieleninę , posypujemy
pokrojonym serem feta, oraz oliwkami i częścią szczypioru, trzymamy na patelni
na wolnym ogniu aż masa całkowicie się zetnie. Zsuwamy omlet delikatnie na
talerz.
Przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku.
Smacznego!
Pycha! robię bardzo podobny, przesmaczny
OdpowiedzUsuńuwielbiam omlety, na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń