To niesamowite jak to
połączenie smakuje…Dawno nie jadłam tak
dobrego obiadu, delikatny indyk z bogatym nadzieniem, całość zapieczona na
chrupiących ziemniakach, danie z piekarnika które robi się samo, nie wiem jak
Wy ale ja uwielbiam takie dwa w jednym! Pomysł własny.
Składniki:
1 kg ziemniaków
9 sznycli z indyka
2 kulki sera mozzarella z
zalewy
45 dag świeżego szpinaku
10 dag suszonych pomidorów z
zalewy
1 por
3 łyżki masła
Majonez do posmarowania mięsa
Sól i pieprz do smaku
Przyprawa do ziemniaków
Wykałaczki
Sposób przygotowania:
Sznycle rozbijamy na niezbyt
cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem do smaku, smarujemy cienko majonezem z
jednej strony, odstawiamy na bok,
w tym czasie na patelni rozpuszczamy masło,
dodajemy pokrojony por oraz umyty szpinak i dusimy na masełku kilka minut,
doprawiając do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, studzimy, wykładamy
po porcji na sznycle, na wierzch kładziemy pokrojone i osączone z zalewy
pomidory oraz ser mozzarella, ściskamy mięso końcami do siebie tworząc łódki,
spinamy wykałaczkami.
W naczyniu żaroodpornym
rozkładamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, skrapiamy niewielką ilością
oliwy, oprószamy do smaku przyprawą do ziemniaków i solą, na wierzchu
rozkładamy nadziane mięso.
Naczynie przykrywamy folią lub pokrywą wstawiamy do
nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy około 50 minut, na kilka minut przed
końcem pieczenia pokrywę zdejmujemy, aby mięso i ziemniaki lekko się
zrumieniły.
Podajemy z dowolną surówką.
Smacznego ;)
Pyszny i pomysłowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny obiadek, musi byc pyszny
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam obiad inspirowany Pani przepisem (czyli własna interpretacja bazując na tym, co mam w lodówce) i wyszło super. Rewelacyjny pomysł z tym zwijaniem sznycli i zapiekaniem ich ze szpinakiem i mozarellą. Mniam, mniam..
OdpowiedzUsuń