Kolejny mój sernik na
klasycznym kruchym spodzie, o idealnie kremowej konsystencji z wyraźnie
wyczuwalną mleczną nutą, smaku dopełnia masa kajmakowa o smaku orzechowym.
Wypiek na różne okazje w tym
świąteczne.
Skladniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
3 żółtka
20 dag masła
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru
Masa serowa:
60 dag mielonego półtłustego twarogu
½ szklanki cukru
16 cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
5 jaj
10 dag masła
1 budyń śmietankowy -40 g
2 łyżki soku z cytryny
50 g maltikeksów (kruche ciasteczka w czekoladzie )
Wierzch::
½ puszki masy kajmakowej orzechowej
Dowolna dekoracja
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami,
zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno i boki tortownicy o wym 22 cm
Masa serowa:
Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać
cukier dodać mleko w proszku , wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać
mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania
gładkiej kremowej masy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na cisto kruche,
na wierzchu posypujemy maltikeksami, pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku
około 45-50 minut –do lekkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Masę kajmakową lekko podgrzewamy rozprowadzamy
na jeszcze delikatnie ciepłym serniku, dekorujemy migdałami lub wg uznania.
Słodkich wypieków !
Piękny i na pewno bardzo smaczny serniczek :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze smacznie u Ciebie ... Sernik wygląda kusząco i bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
ooo, jak tu u Ciebie świątecznie już i ślicznie :) sernik sprawdzi się idealnie w Wielkanoc
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny sernik :) Podoba mi się pomysł na dodanie mleka w proszku.
OdpowiedzUsuńsuper serniczek Aga, jak zawsze masz świetne pomysły :)
OdpowiedzUsuńjaki dorodny! wspaniały sernik, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń