Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 15 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowo –truskawkowe

Biszkopt czekoladowy pieczony na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.
Mus to nic innego jak zmiksowane blenderem truskawki, dobry sposób na pozbycie się tych mrożonych.





Składniki:

Biszkopt czekoladowy:
8 białek
¾ szklanki mąki krupczatki
¼ szklanki ciemnego kakao
½ szklanki oleju roślinnego
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
½ litra śmietany kremówki 30%
15 dag gorzkiej czekolady
1-2 łyżki cukru pudru

Krem truskawkowy:
½ litra śmietany kremówki 30%
20 dag mascarpone
½ szklanki musu truskawkowego
50 ml likieru truskawkowego użyłam Dalkowski
1 łyżka żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Konfitura truskawkowa lub dżem
Posypka

Sposób wykonania:

Biszkopt ciemny:
Białka ubijać do białości wsypując stopniowo cukier  łyżka po łyżce aż do połączenia, mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem wsypać do ubitych białek , delikatnie wymieszać na najniższych obrotach, na sam koniec wlać olej i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym o wym 37/24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 20 minut.

Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić

Masa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę przelać do rondelka podgrzać aby była dobrze ciepła, wkruszyć gorzką czekoladę odczekać chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać, wystygniętą masę włożyć na minimum 4 godziny do lodówki lub na całą noc. Następnego dnia dodać do masy cukier puder i zmiksować na krem.

Masa truskawkowa:
Żelatynę zalać minimalną ilością ciepłej wody mieszać do rozpuszczenia, połączyć z musem truskawkowym.
Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić z serem mascarpone  i cukrem pudrem w misce i miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z likierem.

Złożenie ciasta:
Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub dżemem , wyłożyć czekoladowy krem przykryć jasnym biszkoptem i przykryć masą truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce.
Słodkich wypieków!
UWAGA: Jeśli lubicie "mokre ciasta jak tort wystarczy biszkopty nasączyć zwykłym ponczem z wody cukru i cytryny .

3 komentarze:

  1. chętnie bym się skusiła na kawałeczek takiego ciasta :) wspaniale wygląda i musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, kolorowe ciacho :) Zjadłoby się takie :) Warte grzechu i dodatkowych kalorii :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, a do tego jak pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj