Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 kwietnia 2016

Strudel drożdzowy z truskawkami




Kiedy pojawiła się akcja Piecz ot tak…prosto z serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówka …drożdżówka z serem i truskawkami , co może być lepszego, domowego,  niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z kubkiem mleka ?
 Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania powieści …żadnej, czy to o sobie , czy o czymś innym a tu taki warunek. I pomyśleć że, kiedyś prowadziłam bloga o codzienności ……..Myślę sobie raz kozie śmierć .....

Ten wypiek dedykuję mojemu mężowi, on  jest strasznym łasuchem na słodkie, pamiętam gdy miałam 16 lat i zaczęliśmy się spotykać na stole musiała być ta drożdżówka  i kubek cappuccino orzechowej,  ten sentyment do niej pozostał do dziś …ile to już lat wolę nie pisać. Lata lecą a my ciągle w sobie zakochani.
Gdy przychodziła wiosna i pojawiały się truskawki,  pieczenie jej stało się naszym sobotnim rytuałem,
 weekend bez drożdżówki ???? łeeeeee

To nasz patent na wszelkie smutki i radości, chwile dobre i złe. 
A najlepiej smakuje pognieciona i pokruszona  po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam, 
jest NASZA!
I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej.




Składniki:

Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych Delecta
150 ml ciepłego mleka
5 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta
2 jajka
10 dag masła
Szczypta soli

Masa serowa:
20 dag mielonego twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta
6-7 świeżych truskawek


Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
2  łyżki cukru trzcinowego brązowego

Sposób wykonania:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.



Masa serowa:
Twaróg wymieszać łyżką z jajkiem i cukrem dodać różowe kuleczki zbożowe oraz budyń, ponownie wymieszać.
Truskawki obrać z szypułek pokroić  w kostkę.




Kruszonka:
Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.






Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą serową, posypujemy pokrojonymi truskawkami, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c  około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.


Słodkich wypieków!

Piecz... ot tak... prosto z serca!





8 komentarzy:

  1. taka drożdzówka jest najlepsza! :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto drożdżowe, uwielbiam! Najlepiej mi smakuje z kubkiem mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentuje - nie dziwię się, że mąż wciąż zakochany, jak jada takie śniadanka! :) Fajne ciacho - już nie mogę się doczekać sezonu truskawkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Taka drożdżówka z mlekiem i jestem w niebie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj