Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 21 września 2016

Jesienny gulasz z mięsem, dynią i fasolą




Najlepsze co można zrobić w chłodny deszczowy dzień to zaszyć się w kuchni i gotować . Na grządkach i starganach dumnie pyszni się dynia. To znak ze jesień rozgościła się na dobre.

Korzystamy więc z tego co dała matka natura i gotujemy pyszny gulasz, uwielbiam takie jednogarnkowe rozgrzewające dania z bogactwem warzyw no i mięsa, bo jakoś nie umiem z niego zrezygnować.

Niech nie ogranicza Was wyobraźnia, bo do takiego garnka można wrzucić niemal wszystko. 

Gulasz ugotowałam w garnku Fissler który obecnie testuję i powiem Wam że jest wart swojej ceny. 
Solidny, trwały co widać już po rozpakowaniu, mi z pewnością będzie służył długie lata.

Duży plus za nienagrzewające się uchwyty, co w tanich garnkach jest dosyć częste. Dlatego można go przenosić z kuchenki nawet bez ściereczki. Serio!





Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego
4 szalotki
3-4 ząbki czosnku
2 kolorowe papryki
½ papryczki chili
1 szklanka fasoli Jaś
40 dag dyni
1 marchewka
1 szklanka przecieru pomidorowego
3 -4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka przyprawy do mięs
4 ziarenka pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego
sól himalajska do smaku
Pęczek natki pietruszki

Jak wykonać ? 

Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie,ugotować prawie do miękkości, odcedzić.
Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę, obrane szalotki pokroić na ćwiartki, czosnek przecisnąć przez praskę.W garnku rozgrzać olej, wrzucic mięso, cebulę i czosnek, doprawić przyprawą do mięs, dodać liść laurowy i przesmażyć pod przykryciem 10 minut, następnie dodać resztę przypraw, lekko osolić do smaku, wlać bulion i gotować  około 1 godziny.



 Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię bez skóry i pestek, paprykę-bez chili, osączoną ugotowaną fasolę, wlać przecier pomidorowy i gotować  około 30 minut.




Doprawić do smaku wg uznania, dodać pokrojoną  chili jeśli ktoś lubi ostre! jeśli nie to tylko  posypać gulasz natką i podawać. 
Doskonale smakuje z pieczywem.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Wyśmienite danie które kryje w sobie całe bogactwo jesieni! Na chłodne dni, idealne.
    Garnek - marzenie, każdy chciałby taki mieć! Na pewno jest tak wytrzymały że odziedziczą go pewnie jeszcze twoje wnuki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co z dynią to moje ulubione. Pięknie i apetycznie sie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko rewelacyjne jesienne danie!Dni coraz krótsze i zimniejsze, więc przyda się porządna dawka rozgrzewki! A garnka to zazdroszczę bo jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulasz wygląda pysznie. A taki garnek to i ja bym chciała miec. Marzenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Garnek wygląda na mega porządny!! Zazdroszczę! Danie prezentuje się wspaniale, idealne na jesienną pogodę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda. Blog świetny i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam uwielbiam takie dania :-) są pyszne :-) a garnek wygląda na porządny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny, kolorowy i bardzo apetyczny gulasz :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny, treściwy i rozgrzewający gulasz, w sam raz na jesienne obiadki, muszę koniecznie wypróbować wersję z dynią i chilii

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj