Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 21 września 2016

Jesienny gulasz z mięsem, dynią i fasolą




Najlepsze co można zrobić w chłodny deszczowy dzień to zaszyć się w kuchni i gotować . Na grządkach i starganach dumnie pyszni się dynia. To znak ze jesień rozgościła się na dobre.

Korzystamy więc z tego co dała matka natura i gotujemy pyszny gulasz, uwielbiam takie jednogarnkowe rozgrzewające dania z bogactwem warzyw no i mięsa, bo jakoś nie umiem z niego zrezygnować.

Niech nie ogranicza Was wyobraźnia, bo do takiego garnka można wrzucić niemal wszystko. 

Gulasz ugotowałam w garnku Fissler który obecnie testuję i powiem Wam że jest wart swojej ceny. 
Solidny, trwały co widać już po rozpakowaniu, mi z pewnością będzie służył długie lata.

Duży plus za nienagrzewające się uchwyty, co w tanich garnkach jest dosyć częste. Dlatego można go przenosić z kuchenki nawet bez ściereczki. Serio!





Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego
4 szalotki
3-4 ząbki czosnku
2 kolorowe papryki
½ papryczki chili
1 szklanka fasoli Jaś
40 dag dyni
1 marchewka
1 szklanka przecieru pomidorowego
3 -4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka przyprawy do mięs
4 ziarenka pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego
sól himalajska do smaku
Pęczek natki pietruszki

Jak wykonać ? 

Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie,ugotować prawie do miękkości, odcedzić.
Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę, obrane szalotki pokroić na ćwiartki, czosnek przecisnąć przez praskę.W garnku rozgrzać olej, wrzucic mięso, cebulę i czosnek, doprawić przyprawą do mięs, dodać liść laurowy i przesmażyć pod przykryciem 10 minut, następnie dodać resztę przypraw, lekko osolić do smaku, wlać bulion i gotować  około 1 godziny.



 Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię bez skóry i pestek, paprykę-bez chili, osączoną ugotowaną fasolę, wlać przecier pomidorowy i gotować  około 30 minut.




Doprawić do smaku wg uznania, dodać pokrojoną  chili jeśli ktoś lubi ostre! jeśli nie to tylko  posypać gulasz natką i podawać. 
Doskonale smakuje z pieczywem.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Wyśmienite danie które kryje w sobie całe bogactwo jesieni! Na chłodne dni, idealne.
    Garnek - marzenie, każdy chciałby taki mieć! Na pewno jest tak wytrzymały że odziedziczą go pewnie jeszcze twoje wnuki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co z dynią to moje ulubione. Pięknie i apetycznie sie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko rewelacyjne jesienne danie!Dni coraz krótsze i zimniejsze, więc przyda się porządna dawka rozgrzewki! A garnka to zazdroszczę bo jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulasz wygląda pysznie. A taki garnek to i ja bym chciała miec. Marzenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Garnek wygląda na mega porządny!! Zazdroszczę! Danie prezentuje się wspaniale, idealne na jesienną pogodę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda. Blog świetny i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam uwielbiam takie dania :-) są pyszne :-) a garnek wygląda na porządny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny, kolorowy i bardzo apetyczny gulasz :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny, treściwy i rozgrzewający gulasz, w sam raz na jesienne obiadki, muszę koniecznie wypróbować wersję z dynią i chilii

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj