Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 25 października 2016

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką




Gdy papryce zaczyna w kuchni towarzyszyć dynia nie ulega wątpliwości, że zbliżamy się do pełni jesieni. Co najbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad.
Wyśmienita delikatna zapiekanka z warzywami  w sosie beszamelowym, na wierzchu pyszni się chrupiąca tostowo-orzechowa kruszonka .
Mimo,  że bezmięsna jest sycąca, niewielka ilość skutecznie zaspokoi nasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami.
Uwielbiam!



Składniki:

30 dag makaronu Fusilii-Malma
1 duży por
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
20 dag dyni
35 dag świeżego szpinaku
2 czubate łyżki masła klarowanego
Sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
1 łyżka sarepskiej musztardy
1 łyżka mąki pszennej
600 ml mleka
Gałka muszkatołowa do smaku
1 łodyga suszonego rozmarynu
Sól i pieprz do smaku

Kruszonka:
2 kromki chleba tostowego pszennego
10 dag startego żółtego sera
2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich


Jak wykonać ? 


Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy.



Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni  rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.




Przygotowujemy sos beszamelowy:
Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy w rondelku  chwilę aż zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu.

Przygotowujemy kruszonkę:
Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki. 


Zapiekamy przez 20 minut w 180*c. Podajemy gorącą po wyjęciu z pieca.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. wspaniała zapiekanka makaronowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko bardzo lubię wszelakie makarony :) Twoje pomysły na ich przygotowanie bardzo są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, uwielbiam takie zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł z tą tostową kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj