Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 25 października 2016

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką




Gdy papryce zaczyna w kuchni towarzyszyć dynia nie ulega wątpliwości, że zbliżamy się do pełni jesieni. Co najbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad.
Wyśmienita delikatna zapiekanka z warzywami  w sosie beszamelowym, na wierzchu pyszni się chrupiąca tostowo-orzechowa kruszonka .
Mimo,  że bezmięsna jest sycąca, niewielka ilość skutecznie zaspokoi nasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami.
Uwielbiam!



Składniki:

30 dag makaronu Fusilii-Malma
1 duży por
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
20 dag dyni
35 dag świeżego szpinaku
2 czubate łyżki masła klarowanego
Sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
1 łyżka sarepskiej musztardy
1 łyżka mąki pszennej
600 ml mleka
Gałka muszkatołowa do smaku
1 łodyga suszonego rozmarynu
Sól i pieprz do smaku

Kruszonka:
2 kromki chleba tostowego pszennego
10 dag startego żółtego sera
2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich


Jak wykonać ? 


Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy.



Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni  rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.




Przygotowujemy sos beszamelowy:
Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy w rondelku  chwilę aż zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu.

Przygotowujemy kruszonkę:
Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki. 


Zapiekamy przez 20 minut w 180*c. Podajemy gorącą po wyjęciu z pieca.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. wspaniała zapiekanka makaronowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko bardzo lubię wszelakie makarony :) Twoje pomysły na ich przygotowanie bardzo są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, uwielbiam takie zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł z tą tostową kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj