Chrupiący o niesamowitym
aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku.
Ten przepis to przykład na to
że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem
smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole.
Składniki:
1,70 kg sprawionego świeżego kurczaka
Ćwiartka cytryny
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Kilka gałązek świeżego
rozmarynu
1 główka czosnku
½ sztuki czerwonej cebuli
Sól ziołowa do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do
smaku
3 łyżki oliwy
Jak wykonać ?
Tuszkę kurczaka opłukać osuszyć
ręcznikiem papierowym, natrzeć oliwą solą ziołową i suszonym rozmarynem, cebulę
obrać, czosnek zostawić w łuskach, przekroić
tylko w poprzek na połowę na dwie części.
Ćwiartkę cytryny zostawić ze skórką. Włożyć wszystko
do środka kurczaka , dodać kilka gałązek
świeżego rozmarynu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywą.
Marynować
całą noc w lodówce.
Następnego dnia oprószyć lekko pieprzem, piec 1,5 godziny w
temp 180*c
Na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć aby lekko
przyrumienić skórkę.
Podawać po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Pyszny i chrupiący :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie, coś w sam raz dla mojej rodziny
OdpowiedzUsuńAle bajka! <3
OdpowiedzUsuń