Sernik na świąteczną nutę,
słodzony nie cukrem a prawdziwym miodem o wyraźnym zapachu prawdziwej wanilii, pieczony
na kruchym , zmrożonym i startym cieście,
wykwintności dodaje mu biała polewa i pokrojone trufle. Arystokracja wśród
serników.
Mój ulubiony.
Idealny na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Tortownica 22 cm
Ciasto:
½ szklanki mąki pszennej
50 g zimnego masła
50 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do
pieczenia
Masa serowa:
500 g twarogu w kostce
4 jajka
2 łyżki mleka w proszku
½ szklanki mleka skondensowanego
3 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki budyniu śmietankowego Dr.Oetker
Dodatkowo:
polewa z białej czekolady
posiekane trufle
Jak wykonać ?
Ciasto:
Wszystkie składniki
umieścić w misce, zagnieść jednolite
ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do
zamrażarki.
Po tym czasie ciasto zetrzeć na
spód wyłożonej pergaminem tortownicy, lekko docisnąć palcami do formy, włożyć do lodówki na czas
robienia masy serowej.
Masa serowa:
Twaróg w kostce umieszczamy w
misce, wlewamy mleko skondensowane , wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, z
wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy do masy serowej, wbijamy jajka wlewamy
miód i całość misujemy blenderem do uzyskania gładkiej kremowej masy.
Jeśli nie mamy blendera twaróg należy
zmielić w maszynce do mięsa i zmiksować z resztą składników mikserem.
Tak przygotowaną masę serową
wylewamy na starty spód, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy
30 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 *c i pieczemy jeszcze 15
minut, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Zimny sernik dekorujemy białą
mleczną polewą, posypujemy posypką Lion i pokrojonymi truflami.
Słodkich wypieków.
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki we wszystkich odsłonach! Twoja wersja-już taka świąteczna - wygląda szalenie apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńU Agaty kolejny rewelacyjny sernik;) takie ciasto można jeść :)
OdpowiedzUsuń