Delikatny i wilgotny makowy
biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser.
Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki tortowej
4 łyżki suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
2-3 krople aromatu migdałowego
Poncz:
Sok z ananasa
100 ml białego martini lub
czystej wódki
Krem ananasowy:
1 puszka ananasów
450 ml mleka
1 budyń śmietankowy z cukrem-70
g
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
20 dag masła
Dodatkowo:
30 dag delicji morelowych
Jak wykonać ?
Biszkopt:
Mąkę tortową wymieszać z makiem
i proszkiem do pieczenia.
Białka jaj ubić na sztywną
pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy
dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą
od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany.
Tak przygotowane ciasto wylać
do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c,
gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości 30 cm od
podłogi-dzięki temu biszkopt będzie równy jak stół. Zostawić do całkowitego
wystygnięcia.
Masa ananasowa:
Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki
gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia.
Żółtka roztrzepać w niewielkiej
ilości mleka razem z mąką ziemniaczaną i budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem
i cukrem waniliowym, wlać przygotowaną masę i ciągle mieszając zagotować,
zestawić z ognia jak tylko budyń zgęstnieje. Wystudzić. Ananasy osączyć z soku-sok zachować do ponczu.
Pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu,
zmiksować na krem, pod koniec wlać tężejącą ale cały czas płynną galaretkę , dodać
ananasy wymieszać .
Sok z ananasa wymieszać z martini
lub wódką nasączyć biszkopt, wyłożyć cały ananasowy krem, ułożyć biszkopty
czekoladą do góry, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w pół
litra gorącej wody.
Tak przygotowany wypiek
chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
WYGLĄDA PYSZNIE))
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńale pysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smakowe :) jak zwykle zresztą ;)
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blachy??
OdpowiedzUsuńPisze w przepisie.
Usuń