Drożdżowe maślane ciasto jest
puszyste i mięciutkie , warstwa kremowego serka z nutą pomarańczy dopełnia
całości. Jedne z moich ulubionych zaraz po tych świętomarcińskich. Jeśli nie
macie jeszcze pomysłu na coś słodkiego do kubka kakao polecam Wam ten przepis!
Składniki:
Ciasto:
65 dag mąki pszennej
65 dag mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
300 ml mleka 3,2%
100 g cukru+ 1 łyżeczka do rozczynu
½ łyżeczki pasty waniliowej
2 jajka
90 g masła
½ łyżeczki soli
Nadzienie:
150 g serka kremowego-takiego do smarowania pieczywa
1 łyżka musu z pomarańczy lub dżemu pomarańczowego
1 łyżeczka cukru
jajko do posmarowania
cukier puder do oprószenia
300 ml mleka 3,2%
100 g cukru+ 1 łyżeczka do rozczynu
½ łyżeczki pasty waniliowej
2 jajka
90 g masła
½ łyżeczki soli
Nadzienie:
150 g serka kremowego-takiego do smarowania pieczywa
1 łyżka musu z pomarańczy lub dżemu pomarańczowego
1 łyżeczka cukru
jajko do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Jak wykonać ?
Ciasto:
Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½
szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut
do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać
pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło i zaczyn,
wyrobić dokładnie ciasto ręką, oprószyć łyżką mąki przykryć bawełnianą
ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
Twarożek rozetrzeć z cukrem i musem
pomarańczowym na pastę.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie podzielić na
4 części, każdą część rozwałkować cienko około 3 milimetry na koło i radełkiem
do pizzy podzielić na trójkąty.
Na każdym trójkącie rozpoczynając od
najszerszej części ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia zawijać do samego
końca tak aby koniec rogalików był na spodzie, wtedy mamy pewność że rogaliki
nie rozejdą się podczas pieczenia.
Ułożyć rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem
odstawić na 15 minut w celu wyrośnięcia,posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, następnie piec około 25 minut na
grzaniu góra- dół w temp 170*c.Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Słodkich wypieków !
Wyglądają pysznie))
OdpowiedzUsuńMusi być naprawdę pyszne!https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńMniam ale puchate rogaliki :)
OdpowiedzUsuńmam takie pytanie, czy przy robieniu ciasta można pominąć pastę waniliową lub zastąpić ją czymś innym? ;)
OdpowiedzUsuńMożna pominąć,dodać łyżkę cukru z wanilią lub wydrążyć nasionka z całej wanilii.
OdpowiedzUsuńmozna zastapic drozdze swieze na suszone ? jesli tak u jakiej proporcji ?
OdpowiedzUsuńniestety u mnie sa swieze nie do zdobycia ;-)
1 opakowanie suszonych wystarczy.
Usuń