Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 30 listopada 2016

Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną



Mój autorski pomysł na nowoczesne  śledzie w świątecznym wydaniu.
Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. 
To połączenie smaków, zaskakuje i rewelacyjnie ze sobą współgra, zachęcam do wypróbowania. 
Niech te święta będą pełne magii i nowych smaków.




Składniki:


Na około 4 pucharki

½ kg łagodnych śledzi w oleju
2-3 sztuki czerwonej cebuli
20 dag sera feta-użyłam MLEKOMA
½  szklanki majonezu light
½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka
Szczypta cukru
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz
Słoiczek konfitury z żurawiny

Jak wykonać ? 

Śledzie osączamy z zalewy olejowej na ręczniku papierowym kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie szklanych pucharków, cebulę obieramy siekamy drobniutko w kostkę, rozsypujemy na śledziach, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, układamy warstwę pokrojonego sera feta.
Majonez mieszamy ze śmietaną, szczyptą cukru, dodajemy chrzan i musztardę, mieszamy, polewamy śledziki, na wierzchu kładziemy po łyżeczce żurawinowej konfitury, schładzamy w lodówce. 
Podajemy.

Smacznego!


wywiad na Gotujmy.pl





9 komentarzy:

  1. Apetyczna propozycja :) i rzeczywiście pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciekawie, muszę kiedyś zrobić. Pozdrawiam Agatko 😆

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentują się po prostu fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za śledziami nie przepadam,ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zabieram sie do zrobienia tych śledzików i zastanawiam się jakich śledzi użyć - matiasów (słonych) czy śledzi kwaśnych z oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam delikatne, ani kwaśne ani słone w zalewie olejowej, takie są najlepsze.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Zrobilam ze śledzi tzw.: wiejskich.
      Pycha!

      Usuń
    3. Dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj