Najlepszy warzywny pasztet,
którym najesz się do syta. Źródło wartościowego białka i błonnika. To
propozycja dla osób nie jedzących mięsa, choć nie tylko. Składa się z kilku
składników, w tym cukinii która idealnie nadaje się do pieczenia, aromatyczny i
wyrazisty w smaku. Idealny na kanapkę.
Wszystkie składniki do przygotowania pasztetu znajdziecie w ofercie Lidl Polska
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
4 sztuki suszonych pomidorów w
zalewie olejowej
2 łyżki oliwy z suszonych
pomidorów
1 mała cukinia
2 cebule
2 ząbki czosnku
50 g twardego owczego sera pecorino romano lub parmezanu
3 jajka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka majeranku
Pieprz czarny do smaku
Szczypta kminu rzymskiego
Szczypta suszonej kolendry
2 łyżki mieszanki ziaren- dynia, sezam, len,
słonecznik
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Na szklankę soczewicy dajemy 2 szklanki wody. Odcedzamy. Studzimy. Przekładamy do malaksera, dodajemy suszone pomidory, obraną cebulę i czosnek, miksujemy na miazgę. Wykładamy masę do miski.
Cukinię myjemy-nie obieramy ze skóry, trzemy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach, jeśli jest bardzo soczysta, odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do masy, wbijamy jajka, wsypujemy wszystkie przyprawy do smaku, suchą mannę oraz starty drobniutko ser, mieszamy dokładnie łyżką do połączenia. Masę wykładamy do prostokątnej formy o pojemności około 1 litra , wygładzamy łyżką, na wierzchu posypujemy ziarnami.
Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy około 40-45 minut, w temp 180*c. Po upieczeniu pasztet studzimy i kroimy na plastry.
Smacznego!
Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńNa początku po zobaczeniu tego zdjęcia myślałam, że to chlebek z ziarnami. A to pasztet ! Super przepis. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Samo zdrowie, pysznie i do tego wyglada cudnie
OdpowiedzUsuń