Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 19 stycznia 2017

Kolorowa karpatka



Uwielbiam karpatkę! To smaki mojego dzieciństwa, choć nie była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa bo z dodatkiem galaretek  o lekko adwokatowym smaku i różowym cieście to propozycja na  nadchodzące Walentynki. 
Choć jestem na diecie musiałam zjeść mały kawałek!




Składniki:

Ciasto parzone:
1/2 kostki masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
5 jajek
Czerwony barwnik-opcjonalnie
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker


Krem:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
¾ kostki masła
50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego
½ tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:


Ciasto: masło  przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie i gotujemy.
 Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut. 
Studzimy na kratce kuchennej.

Krem:
Galaretki rozpuszczamy  każdą osobno w szklance gorącej wody, rozlewamy do płaskich misek, zostawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzone najlepiej włożyć do lodówki. Zimne kroimy na desce w kostkę.
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. 

Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy.
Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką.

Kremem przekładamy placki.
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce.



Słodkich wypieków!

12 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj