Raz ma się smak na wołowinę lub
kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek .
Nadziewany
wyśmienitym kremowym serkiem z nutą
pomidorów i bazylii, smaku dopełnia
szynka parmeńska i czerwona cebula-pierwsze wrażenie ....….przecież to takie proste
!
Tak, właśnie tak, ma być prosto i smacznie ale z fantazją, dajmy się ponieść wiosennemu nastrojowi , przecież
to nic trudnego iść do kuchni zrobić ciasto drożdżowe i zapleść J bawcie się smakami jak ja ! doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno , jako dodatek proponuję sos czosnkowy,
mówię
Wam poezja!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
5 dag drożdży
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
5 dag drożdży
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1 opakowanie serka Apetina z pomidorami i bazylią
2 łyżki śmietanki 30%
100 g szynki parmeńskiej
1 czerwona cebula
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
½ kubeczka jogurtu naturalnego- 100 g
3 łyżeczki majonezu
3 łyżeczki śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sos czosnkowy:
Ząbki czosnku obrać przecisnąć przez praskę do
miseczki, dodać jogurt, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać,
schłodzić w lodówce do momentu upieczenia wianuszka.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, drożdże pokruszyć utrzeć
z cukrem zalać 1/2 szklanki wody oprószyć łyżeczką mąki i zostawić aż rozczyn
się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody,
posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek.
Nadzienie:
Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę
parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na
rozwałkowanym cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę
parmeńską, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zawinąć w rulon,
przeciąć przez środek na dwa paski, zapleść warkocz, uformować w wianuszek,
przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 30 minut w temp 180*c.
Upieczony
wianuszek rwać na kawałki maczać w sosie czosnkowym i jeść!
Smacznego.
Wpis dodaję do konkursu Codziennie baw się smakiem organizowanego przez Apetina na Durszlaku
trzymajcie kciuki, mooocno!
Witam, w składnikach na sos czosnkowy jest podane 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, ale o jakim kubeczku mówimy, małym czy dużym? dziękuję za odpowiedz. pozdr.
OdpowiedzUsuńPół małego kubeczka czyli 100 g :)
UsuńPozdrawiam
Ależ smakowicie wygląda, bardzo lubię takie wytrawne wypieki. Chętnie kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle bombowy, zrobiłam jest przepyszny!zniknął w mig, dzięki za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo fakt, jest pyszny, dzięki!
UsuńAle apetyczne! I takie kolorowe,super :) oczywiście mocno trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuń