Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 13 maja 2017

Drożdżowe ciasto (jak u babci) z rabarbarem i kruszonką



To ciasto przypomina mi wakacje u babci, słodkie​ z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego ogromny sentyment, czasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki, porzeczki czy maliny, z kubkiem zimnego mleka czy kakao smakuje obłędnie….wracają wspomnienia!


Nie ma chyba bardziej prostszego ciasta….

Składniki:


Blacha 42/29 cm
Ciasto drożdżowe:
½ kg mąki pszennej typ 500
10 g suchych drożdży
2 jajka
300 ml ciepłego mleka
80 g stopionego masła
100 g cukru
Szczypta soli

½ kg rabarbaru
50 g płatków migdałowych

Kruszonka:
1 łyżka otartej skórki z cytryny
20 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag masła

Sposób przygotowania ciasta:


Mąkę mieszam z cukrem, suchymi drożdżami oraz szczyptą soli, wbijam jajka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni, zajmuje to kilka minut-wlewam stopione masło, ponownie wyrabiam , oprószam delikatnie mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

W tym czasie gdy ciasto rośnie kroję na kawałki rabarbar i przygotowuję kruszonkę:

Do miski wsypuję mąkę, mieszam z cukrem i otartą skórką z cytryny, dodaję wiórki zimnego masła, zagniatam palcami aż powstanie sypka kruszonka.


Wyrośnięte ciasto, wykładam do natłuszczonej masłem blachy, dociskam lekko do formy, posypuję pokrojonym rabarbarem oraz płatkami migdałowymi i grubo kruszonką, odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na 15 minut aby ciasto znów podrosło, piekę w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 30-35 minut. 

Przed podaniem można oprószyć pudrem-niekoniecznie.


Słodkich wypieków!



3 komentarze:

  1. Piękne!
    Bardzo wiosenne...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna drożdżóweczka :) Właśnie tak wyglądała drożdżówka u mojej Babci i była pyszna, Twoja na pewno jest tak samo smaczna :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe ciasto,a z rabarbarem to już musowo! Wspaniale się prezentuje,jak zwykle zresztą :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj