Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 13 maja 2017

Drożdżowe ciasto (jak u babci) z rabarbarem i kruszonką



To ciasto przypomina mi wakacje u babci, słodkie​ z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego ogromny sentyment, czasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki, porzeczki czy maliny, z kubkiem zimnego mleka czy kakao smakuje obłędnie….wracają wspomnienia!


Nie ma chyba bardziej prostszego ciasta….

Składniki:


Blacha 42/29 cm
Ciasto drożdżowe:
½ kg mąki pszennej typ 500
10 g suchych drożdży
2 jajka
300 ml ciepłego mleka
80 g stopionego masła
100 g cukru
Szczypta soli

½ kg rabarbaru
50 g płatków migdałowych

Kruszonka:
1 łyżka otartej skórki z cytryny
20 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag masła

Sposób przygotowania ciasta:


Mąkę mieszam z cukrem, suchymi drożdżami oraz szczyptą soli, wbijam jajka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni, zajmuje to kilka minut-wlewam stopione masło, ponownie wyrabiam , oprószam delikatnie mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

W tym czasie gdy ciasto rośnie kroję na kawałki rabarbar i przygotowuję kruszonkę:

Do miski wsypuję mąkę, mieszam z cukrem i otartą skórką z cytryny, dodaję wiórki zimnego masła, zagniatam palcami aż powstanie sypka kruszonka.


Wyrośnięte ciasto, wykładam do natłuszczonej masłem blachy, dociskam lekko do formy, posypuję pokrojonym rabarbarem oraz płatkami migdałowymi i grubo kruszonką, odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na 15 minut aby ciasto znów podrosło, piekę w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 30-35 minut. 

Przed podaniem można oprószyć pudrem-niekoniecznie.


Słodkich wypieków!



3 komentarze:

  1. Piękne!
    Bardzo wiosenne...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna drożdżóweczka :) Właśnie tak wyglądała drożdżówka u mojej Babci i była pyszna, Twoja na pewno jest tak samo smaczna :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe ciasto,a z rabarbarem to już musowo! Wspaniale się prezentuje,jak zwykle zresztą :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj