Taki bigosik często robię gdy
na straganach pojawia się młoda kapusta, gotuje się go szybko a taki duży gar
starcza na obiad na 2 dni. Nie wymaga wiele pracy, smakuje wyśmienicie!
Składniki:
2 główki młodej kapusty
70 dag szynki wieprzowej
45 dag kiełbasy cienkiej
podwawelskiej
35 dag wędzonego boczku
2 cebula
1 marchewka
2 pęczki świeżego koperku
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
2-3 liście laurowe
4-5 sztuk ziela angielskiego
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotwania:
Mięso od szynki myję, wkładam
do garnka zalewam wodą-tak aby się zanurzyło, dodaję kolorowy pieprz oraz
listek laurowy, odrobinę soli, gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu do
miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję na talerz do ostudzenia. Kroję w kostkę.
Kapustę obieram z wierzchnich
liści, myję, szatkuję nożem, wrzucam do dużego szerokiego garnka, razem ze
startą na tarce jarzynowej marchewką, zalewam wywarem z szynki, dodaję listek
laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia.
Cebulę obieram, kroje w kostkę,
tak samo boczek i cienką kiełbasę, wrzucam wszystko na suchą patelnię, stawiam
na ogniu pod przykryciem i przesmażam do momentu aż boczek się wytopi a cebulka
zeszkli, wtedy wybieram łyżką cedzakową z patelni i dodaję wszystko do
gotującej się kapusty, łącznie z pokrojonym mięsem, doprawiam do smaku solą, dodaję koncentrat pomidorowy
oraz posiekany koperek, na tłuszczyk z
boczku wsypuję mąkę pszenną, robię zasmażkę, dodaję do kapusty, gotuję jeszcze
3-4 minuty zestawiam z ognia.
Podaję z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!
Ja tez bardzo lubię
OdpowiedzUsuń