Kasza gryczana do wypieków hmn…no jasne że tak, choć jeszcze nie tak dawno wcale nie byłam fanką tego smaku , zawsze kojarzyła mi się z byciem na diecie i czymś bez smaku, zapach jej wręcz mnie drażnił, musiałam do niej dorosnąć.
Przyszedł ten czas, choć trwało to latami, dziś ją uwielbiam!
Charakterystyczny orzechowy smak tego wilgotnego i zdrowego ciasta , z którego jestem naprawdę dumna, długo utrzymuje świeżość, od dziś to niezawodny przepis na piknikową imprezę.....Polecam.
Składniki:
Forma 40/11 cm
2 torebki kaszy gryczanej
5 dużych jaj
12 dag mąki jasnej orkiszowej
20 dag cukru brązowego
trzcinowego
15 dag margaryny Optima Omega 3
100 g gorzkiej czekolady o zawartości
74% kakao
50 g orzechów włoskich
2 suszone figi
1 laska wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotować pod
przykryciem na małym ogniu do miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, zmielić w malakserze lub
przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Margarynę Optima, przełożyć do
rondelka rozpuścić na gazie, zestawić z ognia do ciepłej dodać połamaną na
kawałki gorzką czekoladę, po upływie kilku chwil wymieszać na jednolitą masę.
Jajka wbić do misy miksera,
wsypać cukier brązowy, oraz dodać ziarenka z wydrążonej wanilii, zmiksować na
prawie biały puch. Dodać zmieloną kaszę, delikatnie cały czas miksując mikserem
na najniższych obrotach. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia,
dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewać margarynę z czekoladą,
aż do połączenia.
Suszone figi pokroić w kostkę nożem, a orzechy
zmielić i dodać do masy, ponownie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto, wylać
do wyłożonej papierem pergaminowym keksowej formy.
Piec 45-50 minut w temp 185*c
na grzaniu góra dół lub do suchego patyczka.
Zostawiamy w piekarniku przy
uchylonych drzwiczkach aż całkiem wystygnie…a potem zabieramy ze sobą na
piknikowe party na słodki poczęstunek J
Pysznie i zdrowo :) takie ciasta lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuń3 mam kciuki :) Mam podobny kosz piknikowy, super rzecz :)
OdpowiedzUsuń