Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 16 sierpnia 2017

Panna cotta z musem gruszkowym, bitą śmietaną i owocami

Nastały znów upały, przy takiej pogodzie nie chce się odpalać piekarnika, a ochota na słodki deser jest zawsze, polecam więc pannę cottę, delikatna w smaku warstwa śmietankowa i mus z gruszek z bitą śmietaną i owocami to doskonały duet. Czasu do przygotowania nie zabierze wiele a jest przepyszny!



Składniki:


Warstwa waniliowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
½ szklanki cukru
4  listki żelatyny

Warstwa gruszkowa:
350 ml gęstego soku gruszkowego typu Kubuś lub świeżo wyciśniętego w wyciskarce
Bita śmietana do dekoracji
Dowolne owoce do dekoracji (gruszka, jabłko, kiwi, brzoskwinia, maliny)

Sposób przygotowania:


Warstwa waniliowa:
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, po 5 minutach odcisnąć w dłoniach dodać do masy śmietanowej,
wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia.

Rozlać po równo do czterech szklanych pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.

Warstwa gruszkowa:
Sok gruszkowy podgrzać w rondelku, dodać namoczone wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięte listki żelatyny, wymieszać do rozpuszczenia.
Wylać po równo na stężałą warstwę waniliową.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną posypać pokrojonymi owocami.


 Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła :D wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niczym z magazynu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smakowite zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę o podanie ilości zwykłej, sypanej żelatyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 listek żelatyny równa sie 1 łyżeczce sypanej..Proszę pamiętać o tym, że sypaną rozpuszcza się inaczej.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj