Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 16 sierpnia 2017

Panna cotta z musem gruszkowym, bitą śmietaną i owocami

Nastały znów upały, przy takiej pogodzie nie chce się odpalać piekarnika, a ochota na słodki deser jest zawsze, polecam więc pannę cottę, delikatna w smaku warstwa śmietankowa i mus z gruszek z bitą śmietaną i owocami to doskonały duet. Czasu do przygotowania nie zabierze wiele a jest przepyszny!



Składniki:


Warstwa waniliowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
½ szklanki cukru
4  listki żelatyny

Warstwa gruszkowa:
350 ml gęstego soku gruszkowego typu Kubuś lub świeżo wyciśniętego w wyciskarce
Bita śmietana do dekoracji
Dowolne owoce do dekoracji (gruszka, jabłko, kiwi, brzoskwinia, maliny)

Sposób przygotowania:


Warstwa waniliowa:
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, po 5 minutach odcisnąć w dłoniach dodać do masy śmietanowej,
wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia.

Rozlać po równo do czterech szklanych pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.

Warstwa gruszkowa:
Sok gruszkowy podgrzać w rondelku, dodać namoczone wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięte listki żelatyny, wymieszać do rozpuszczenia.
Wylać po równo na stężałą warstwę waniliową.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną posypać pokrojonymi owocami.


 Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła :D wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niczym z magazynu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smakowite zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę o podanie ilości zwykłej, sypanej żelatyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 listek żelatyny równa sie 1 łyżeczce sypanej..Proszę pamiętać o tym, że sypaną rozpuszcza się inaczej.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj