Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 17 sierpnia 2017

Pfnutli



Pfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i  dodałam rodzynki,  powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle  będzie zjadliwe:)

Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, te racuszki są jeszcze lepsze niż na zwykłym cieście!
Od dziś na stałe zagoszczą  w moim menu.

Akcja #MyVictorinox inspiruje!


Składniki:

2 winne jabłka
1 szklanka cydru
około 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru  brązowego demerara
1 łyżka rodzynek sułtanek
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Jak wykonać pfnutli?

Cydr przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier demerara, stawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia cukru, zestawiamy z kuchenki, studzimy. Jajko roztrzepujemy dodajemy do cydru, wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia,  mieszamy, ciasto ma być gęste -konsystencji śmietany, jeśli by było za rzadkie dosypujemy łyżkę mąki, wsypujemy rodzynki, dodajemy obrane i  pokrojone na plastry jabłka, całość mieszamy delikatnie. 

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy porcje ciasta łyżka, formujemy placuszki, smażymy na złocisto z każdej strony na wolniutkim ogniu kilka minut.
 Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.








Smacznego!
Wpis dodaję do akcji konkursowej Victorinox
trzymajcie kciukasy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj