Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 21 września 2017

Ciasto migdałowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką




Puszyste ciasto, pełne migdałowego aromatu z owocami jesieni-śliwkami, posypane cynamonową kruszonką kojarzy się z babciną kuchnią. Już sam zapach jest niezwykle kuszący , idealne na deszczowy podwieczorek z filiżanką ulubionej herbaty, ciasto harmonijne w smaku, i co najważniejsze zawsze się udaje, tyle razy go piekłam i nigdy nie zdarzył się zakalec! jednym słowem pyszne.


Składniki na formę 24/24 cm
4 jajka
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
70 g zmielonych migdałów
Szczypta soli
7 sztuk  dużych fioletowych śliwek np. węgierki

Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru z cynamonem (użyłam Diamant)
3 dag masła

Jak wykonać ?
Ciasto zaczynam od przygotowania kruszonki:
Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki pokrojonego zimnego masła, prosto z lodówki, rozcieram palcami aż powstanie kruszonka. Wkładam do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą być o temp pokojowej.
Mąkę  pszenną mieszam z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz szczypta soli.
Miękkie masło przekładam do miski, wsypuję cukier i cukier z wanilią i miksuję na puch, stopniowo nie przerywając ucierania wbijam po jednym jajku, każde kolejne gdy poprzednie się połączy. Wlewam mleko oraz wsypuję partiami mąkę, gdy ciasto będzie zmiksowane i  gęste, wykładam na wyłożoną pergaminem kwadratową blaszkę, wygładzam łyżką, układam pokrojone na mniejsze kawałki umyte wcześniej i osuszone śliwki, posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temp 180*c.
Studzę przy uchylonych drzwiczkach.
Słodkich wypieków!


2 komentarze:

  1. Cudowne ciasto :) Im więcej śliwek tym lepiej :)

    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj