Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 21 września 2017

Ciasto migdałowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką




Puszyste ciasto, pełne migdałowego aromatu z owocami jesieni-śliwkami, posypane cynamonową kruszonką kojarzy się z babciną kuchnią. Już sam zapach jest niezwykle kuszący , idealne na deszczowy podwieczorek z filiżanką ulubionej herbaty, ciasto harmonijne w smaku, i co najważniejsze zawsze się udaje, tyle razy go piekłam i nigdy nie zdarzył się zakalec! jednym słowem pyszne.


Składniki na formę 24/24 cm
4 jajka
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
70 g zmielonych migdałów
Szczypta soli
7 sztuk  dużych fioletowych śliwek np. węgierki

Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru z cynamonem (użyłam Diamant)
3 dag masła

Jak wykonać ?
Ciasto zaczynam od przygotowania kruszonki:
Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki pokrojonego zimnego masła, prosto z lodówki, rozcieram palcami aż powstanie kruszonka. Wkładam do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą być o temp pokojowej.
Mąkę  pszenną mieszam z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz szczypta soli.
Miękkie masło przekładam do miski, wsypuję cukier i cukier z wanilią i miksuję na puch, stopniowo nie przerywając ucierania wbijam po jednym jajku, każde kolejne gdy poprzednie się połączy. Wlewam mleko oraz wsypuję partiami mąkę, gdy ciasto będzie zmiksowane i  gęste, wykładam na wyłożoną pergaminem kwadratową blaszkę, wygładzam łyżką, układam pokrojone na mniejsze kawałki umyte wcześniej i osuszone śliwki, posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temp 180*c.
Studzę przy uchylonych drzwiczkach.
Słodkich wypieków!


2 komentarze:

  1. Cudowne ciasto :) Im więcej śliwek tym lepiej :)

    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj