Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 10 września 2017

Pierogi culurgiones z grzybami


Pierożki culurgiones pochodzą z Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku dodaje starty parmezan, okraszone dobrze chudym boczkiem, są mega smaczne choć nie radzę  przesadzać  z ilością bo są ciężkostrawne za sprawą grzybów.


Teraz w sezonie grzybowym można wypróbować nawet z borowikami czy podgrzybkami.

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
około 1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oliwy
Szczypta soli

Nadzienie:
70  dag świeżych maślaków
10 dag boczku chudego wędzonego
1 duża cebula
1 łyżeczka  masła
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku

Boczek wędzony do okrasy

Jak wykonać ?

Farsz:
Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo pokroić boczek, na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać cebulę i zeszklić po chwili dodać boczek oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, dusić do miękkości około 20 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, gdy całkiem sok odparuje, zestawić z ognia i przestudzić, po czym skręcić w maszynce do mięsa, doprawić ziołami i ewentualnie solą do smaku. Dodać starty drobniutko na tarce parmezan i wymieszać.


Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko,wlać oliwę,  wymieszać, stopniowo wlewać gorącą wodę i zagniatać ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde dolać trochę wody, ponownie zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię zostawić na 15 minut aby odpoczęło.

Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na stolnicy,  szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać do środka tworząc charakterystyczny wzorek, układać na ściereczce bawełnianej. 

Gotować  w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować  łyżką cedzakową na talerz, podawać polane okrasą z boczku.


 Życzę smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj