Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 20 października 2017

Jednogarnkowy kociołek z soczewicą



Nastały jesienne niekoniecznie ciepłe dni, wszystko się zmienia i znów wracamy do pożywnych dań jednogarnkowych, zgodnie z prawami natury o tej porze roku chce się jeść bardziej treściwie, co wcale nie znaczy, że musi być niezdrowo, kociołek z czerwoną soczewicą z dodatkiem papryki, pieczarek na kiełbasce z dużą ilością cebulki jest pożywny i zdrowy, a po za tym gotuje się samo i na dodatek  błyskawicznie. Wspaniały aromat i smak bez zbędnych składników.

Składniki na 4-5 porcji:
20 dag drobnej czerwonej soczewicy (polecam z Lidla)
20 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej
15 dag chudego boczku wędzonego
2 cebule
Około 1 litr wody lub bulionu domowego
½ czerwonej papryki
3 duże pieczarki
2 średnie marchewki
2 liście laurowe
4 sztuki ziela angielskiego
1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli Prymat
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ketchupu ostrego
Szczypta ostrej papryki do smaku
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokroić w pół plasterki, boczek i cebulę w kostkę. Wrzucić do garnka i przesmażyć razem pod przykryciem  aż boczek się wytopi a cebula zeszkli. 

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę  oraz na ćwiartki pieczarki, wsypać soczewicę, wrzucić  liść laurowy  i ziele angielskie, zalać połową gorącego bulionu lub wody, dodać przyprawę do dań z fasoli i na wolnym ogniu gotować , od czasu do czasu zamieszać, w trakcie gotowania dolewać resztę bulionu aż soczewica będzie miękka, (ta z Lidla gotuje się 7 minut) dodać musztardę oraz ketchup, doprawić delikatnie solą -wędzony boczek i kiełbaska jest dość słona wiec należy uważać, pieprzem i ostrą papryką. 

Zagotować, zestawić z ognia. Kociołek jest dość gęsty za sprawą soczewicy, nie ma potrzeby  żadnego zagęszczania.

Podawać  gorący   np. z pszenna bułeczką. Pycha :) 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Agata to ja porywam porcję ze zdjęcia,razem z naczynkiem;) naczynie piękne a potrawa bardzo w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, prezentuję się naprawdę wyborni :) polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj