Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 2 października 2017

Sałatka bankietowa




Ta znakomita sałatka wpisuje się w każdą rodzinną imprezę, ułożona warstwowo przyciąga swym wyglądem, smakuje bardzo dobrze, jest sycąca i łatwa do zrobienia z ogólno dostępnych składników.

Na pewno na stałe zagości w niejednym domu. Polecam.

Składniki:
15 dag sera żółtego edamski lub gouda
6 jajek
2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
1 mała cebula
Kawałek pora
1 puszka kukurydzy z chili
1 puszka groszku
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany kremówki
1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy
Pęczek cienkiego szczypiorku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób wykonania sałatki:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka.
Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić.
Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną.
Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam:
ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem do smaku następnie rozłożyć  warstwę majonezową, posypać startymi żółtkami oraz szczypiorkiem, schłodzić w lodówce i podawać.
SmacznegoJ

1 komentarz:

  1. Moja kochaniutka, zanim dobiore sie do dna salaterki bede juz nasycony. Tak czy owak, lubie Ciebie bo starasz sie ocieplic serduszka wspanialosciami... a zycie jest tak zimne!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj