Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 3 października 2017

Millefeuille z kremem czekoladowym



Millefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym wyciskanym przez szprycę cukierniczą, choć jest czasochłonny efekt smakowy jest tego wart. Cudownie wygląda i tak samo smakuje. To wymarzony wypiek dla wielbicieli napoleonek i innych warstwowych  kremowych ciast.


Spody:
1 arkusz ciasta francuskiego świeżego

Krem czekoladowy:
25 dag mascarpone
25 dag śmietany kremówki 30%
3 czubate łyżki cukru pudru
10 dag czekolady deserowej

Lukier:
10 dag cukru pudru
1-2 łyżki mleka
orzechowy krokant do posypania

Wykonanie deseru:


Spody:
 Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości  prostokąty.
 Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty ciasta francuskiego przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu podczas pieczenia się nie wybrzuszą).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -195*c  przez 10 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik i usunąć górną blaszkę oraz papier. Robić to zręcznie i w miarę szybko aby nie studzic piekarnika. Piec jeszcze 5-10 minut aż się lekko zrumienią. Uważać aby za bardzo się nie spiekły.
Wyjąć delikatnie z piekarnika i wystudzić. Są kruche, wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie.

Krem czekoladowy:
Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej masy, wlać do masy śmietanowej, delikatnie i krótko zmiksować tylko do połączenia. Tak powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego.


Lukier:
Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser  i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony.




Słodkich wypieków!

6 komentarzy:

  1. MMM wygląda cudnie, aż ślinka cienie;-)
    Czy dobrze rozumiem, że nie ubijamy kremówki na sztywno przed wymieszaniem z mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietankę razem z mascarpone ubijamy na krem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba skuszę się niebawem 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. cóż za cudny deser, wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj