Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 26 listopada 2017

Keks makowy z figami

Tym wpisem rozpoczynam cykl świątecznych wypieków,w miarę wcześnie, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Wilgotny keks z suszonymi figami to propozycja na świąteczny deser. Łatwy do przygotowania, choć należy obchodzić się z tym ciastem delikatnie aby nie utracić konsystencji piany wtedy jest puszysty i nie opada. Polany tradycyjnie lukrem.
 Dla wielbicieli makowych ciast bez ciężkich kremów.





Składniki

Forma 38/12 cm
4 jajka
20 dag cukru
1 szklanka śmietany kremowej
10 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag maku ja miałam zmieszany niebieski i biały
16 g cukru z prawdziwą wanilią
50 g suszonych fig można dać morele lub śliwki
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki mleka
Aromat migdałowy

Wykonanie ciasta:

1. Mak zalewamy  wodą, gotujemy 5 minut, odcedzamy dobrze na sicie, studzimy  po czym kręcimy  2 razy w maszynce do mięsa.
2. Kremówkę ubijamy na pianę pod koniec wsypujemy cukier z wanilią , wlewamy żółtka i nadal ubijamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielony mak, aromat migdałowy, wlewamy mleko, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach.

3. Białka jaj ubijamy osobno na sztywną lśniącą pianę, stopniowo podczas ubijania wsypujemy cukier . Ubite dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy ręcznie, szpatułką, łącznie z pokrojonymi figami oraz skórką z pomarańczy . Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy keksowej . 
Pieczemy w nagrzanym do 175*c piekarniku przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.

4. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach, całkiem zimne ciasto dekorujemy dowolnie.




  Słodkich wypieków!


zBLOGowani.pl



2 komentarze:

  1. Uwielbiam makowce, ale takiego z figami jeszcze nie próbowałem. Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się pomysł połączenie keksa z makowcem. Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj