Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 26 listopada 2017

Keks makowy z figami

Tym wpisem rozpoczynam cykl świątecznych wypieków,w miarę wcześnie, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Wilgotny keks z suszonymi figami to propozycja na świąteczny deser. Łatwy do przygotowania, choć należy obchodzić się z tym ciastem delikatnie aby nie utracić konsystencji piany wtedy jest puszysty i nie opada. Polany tradycyjnie lukrem.
 Dla wielbicieli makowych ciast bez ciężkich kremów.





Składniki

Forma 38/12 cm
4 jajka
20 dag cukru
1 szklanka śmietany kremowej
10 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag maku ja miałam zmieszany niebieski i biały
16 g cukru z prawdziwą wanilią
50 g suszonych fig można dać morele lub śliwki
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki mleka
Aromat migdałowy

Wykonanie ciasta:

1. Mak zalewamy  wodą, gotujemy 5 minut, odcedzamy dobrze na sicie, studzimy  po czym kręcimy  2 razy w maszynce do mięsa.
2. Kremówkę ubijamy na pianę pod koniec wsypujemy cukier z wanilią , wlewamy żółtka i nadal ubijamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielony mak, aromat migdałowy, wlewamy mleko, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach.

3. Białka jaj ubijamy osobno na sztywną lśniącą pianę, stopniowo podczas ubijania wsypujemy cukier . Ubite dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy ręcznie, szpatułką, łącznie z pokrojonymi figami oraz skórką z pomarańczy . Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy keksowej . 
Pieczemy w nagrzanym do 175*c piekarniku przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.

4. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach, całkiem zimne ciasto dekorujemy dowolnie.




  Słodkich wypieków!


zBLOGowani.pl



2 komentarze:

  1. Uwielbiam makowce, ale takiego z figami jeszcze nie próbowałem. Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się pomysł połączenie keksa z makowcem. Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj