Tym wpisem rozpoczynam cykl świątecznych wypieków,w miarę wcześnie, aby każdy znalazł coś dla siebie.
Wilgotny keks z suszonymi
figami to propozycja na świąteczny deser. Łatwy do przygotowania, choć należy
obchodzić się z tym ciastem delikatnie aby nie utracić konsystencji piany wtedy
jest puszysty i nie opada. Polany tradycyjnie lukrem.
Dla wielbicieli makowych ciast bez ciężkich kremów.
Składniki
Forma 38/12 cm
4 jajka
20 dag cukru
1 szklanka śmietany
kremowej
10 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
15 dag maku ja miałam
zmieszany niebieski i biały
16 g cukru z prawdziwą
wanilią
50 g suszonych fig można
dać morele lub śliwki
50 g kandyzowanej skórki
pomarańczowej
3 łyżki mleka
Aromat migdałowy
Wykonanie ciasta:
1. Mak zalewamy wodą, gotujemy 5 minut, odcedzamy dobrze na
sicie, studzimy po czym kręcimy 2 razy w maszynce do mięsa.
2. Kremówkę ubijamy na
pianę pod koniec wsypujemy cukier z wanilią , wlewamy żółtka i nadal ubijamy,
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielony mak, aromat
migdałowy, wlewamy mleko, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach.
3. Białka jaj ubijamy
osobno na sztywną lśniącą pianę, stopniowo podczas ubijania wsypujemy cukier .
Ubite dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy ręcznie, szpatułką, łącznie z
pokrojonymi figami oraz skórką z pomarańczy . Gotowe ciasto wylewamy do
wyłożonej papierem formy keksowej .
Pieczemy w nagrzanym do 175*c piekarniku
przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
4. Studzimy przy
uchylonych drzwiczkach, całkiem zimne ciasto dekorujemy dowolnie.
Uwielbiam makowce, ale takiego z figami jeszcze nie próbowałem. Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł połączenie keksa z makowcem. Pysznie:)
OdpowiedzUsuń