Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 7 listopada 2017

Sałatka śledziowa z domowym majonezem




Kto przyznaje się bez bicia, że nie chce się robić domowego majonezu i do sałatek dodajemy ten ze sklepu ? A szkoda,  bo produkcja domowego majonezu jest bardzo łatwa a smak jeśli użyjemy bardzo dobrej jakości oleju takiego jak Wielkopolski jest nie do porównania z tym sklepowym, jest delikatniejszy no i zdrowszy bo nie pakujemy dodatkowej chemii . Dziś polecam bardzo smaczną można powiedzieć klasyczną, sałatkę śledziową w nowoczesnym wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna ! Może kogoś zainspiruję na nadchodzące święta ? 

Składniki:


2 pieczone lub gotowane buraki
6 filetów śledziowych z zalewy olejowej
4 gotowane na twardo jajka
1 duża czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasolki
2 ogórki kiszone
3 dag startego drobno sera cheddar
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Domowy majonez:
2 żółtka jaj od „szczęśliwych kurek”
¾ szklanki oleju rzepakowego Wielkopolski
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
1 łyżka octu
½ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli

Dekoracja: natka pietruszki

Sposób wykonania:


Ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo czerwoną cebulę, fasolkę osączyć z zalewy, wszystkie czerwone warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku, wymieszać w miseczce.


Jajka obrać ze skorupek, pokroić, ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, śledzie osączyć z zalewy pokroić  w cienkie paski lub kostkę, tak samo kiszone ogórki, wymieszać wszystko razem w drugiej misce.


Przygotować domowy majonez:
Podstawą udanego majonezu jest to, że wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową.


Żółtka przełożyć do szklanej miseczki, wsypać sól, cukier, dodać musztardę i ocet , troszeczkę oleju , wszystko razem dobrze zmiksować , gdy masa majonezowa jest dobrze utarta, wlewać cieniutkim strumieniem olej cały czas miksując aż zrobi się odpowiednia konsystencja. Majonez jest gotowy.


Do 6 szklanych pucharków wyłożyć połowę czerwonej warstwy warzywnej , posmarować cienką warstwą domowego majonezu wyłożyć masę śledziowo jajeczną a na wierzch rozłożyć ponownie czerwoną, udekorować porządnym kleksem majonezu posypać mielonym kolorowym pieprzem udekorować natka pietruszki. 

Dobrze schłodzoną podawać na stół.



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji podejmij kulinarne wyzwanie 
Oleju Wielkopolskiego

więcej informacji na stronie :

#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski






6 komentarzy:

  1. Wow, świetna propozycja ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nigdy nie robiłam majonezu, jakoś odwagi mi brak. Ale Twój pucharek z sałatką porywam! Jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze robię domowy jeszcze przepis od mamy mam pyszna sałatka

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj