Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 20 grudnia 2017

Ciasto kawowo-korzenne z powidłami

Przed nami jedne z najpiękniejszych dni w roku, szykujemy się do Bożego Narodzenia, ustalamy menu, szukamy przepisów na pyszne świąteczne ciasta, ciasto korzenne z nutą naturalnej palonej kawy i domowej roboty powideł śliwkowych  to prawdziwy świąteczny klasyk, wilgotne i puszyste oblane polewą z gorzkiej czekolady , rozpływa się ustach, ten wypiek  to wspaniałe dopełnienie świątecznych słodkości.







Forma keksowa 30 cm

Ciasto:

3 małe jajka
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
¾ szklanki cukru brązowego
12 dag masła
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao
½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 czubata  łyżka korzennej przyprawy do piernika
1 łyżeczka kawy świeżo palonej Arabica
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka łyżeczek domowych powideł śliwkowych

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki
Posypka w formie gwiazdek



Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy brązowy cukier ubijamy na gęstą puszystą masę.

Masło roztapiamy w rondelku do płynnej konsystencji, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, czekamy chwilę aż się roztopi, następnie mieszamy aż się połączy z masłem, wsypujemy przesiane przez sitko ciemne kakao i mieszamy aby nie było grudek, masę studzimy.


Mąkę mieszamy z mieloną kawą, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia.

Do ubitych jajek, cały czas miksując, wlewamy ekstrakt z wanilii, dodajemy śmietanę, na przemian wsypujemy stopniowo mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników. 

Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem formy keksowej, na środku przez całą długość ciasta dodajemy po pół łyżeczki powideł śliwkowych, przykrywamy resztą ciasta. 
Wkładamy do zimnego piekarnika.
Pieczemy przez 40 minut w temp 175*c na grzaniu góra-dół.
Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach aż całkiem ostygnie.


Polewa:
Czekoladę  i śmietankę umieścić w miseczce i rozpuścić do płynnej konsystencji w kąpieli wodnej. Zimne ciasto udekorować polewą, posypać opłatkowymi gwiazdkami.







Słodkich wypieków.

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj