Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 8 grudnia 2017

Eklerki z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową

Niebo w gębie-parzone ciasto wyciskane szprycą w połączeniu z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową , całość otula pudrowa pierzynka, uwielbiane przez dzieci ze względu na smak i wygląd, cieszą oczy i rewelacyjnie smakują, to może być recepta na  grudniowy dzień! 






Składniki:

Ciasto parzone:
1/3 kostki masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
Szczypta soli
Szczypta proszku do pieczenia
4 jajka

Krem:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz
Puder do oprószenia


Jak wykonać eklerki ? 

Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło, zagotowujemy, gdy masło się roztopi, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając drewnianą pałką do ucierania ciasta, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka i będzie gęsta bez grudek.

Zestawiamy z palnika, studzimy, gdy masa przestygnie-moja była lekko ciepła, wbijamy po jednym jajku, miksujemy mikserem, każde kolejne jajko wbijamy gdy poprzednie połączy się z ciastem. Na sam koniec wsypujemy szczyptę proszku do pieczenia, miksujemy.

Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką -dużą gwiazdą  wyciskamy podłużne porcje ciasta na blachę wyłożoną pergaminem z zachowanym kilka cm odstępem od siebie-eklerki urosną.

 Wkładamy do nagrzanego do 195*c piekarnika i pieczemy na grzaniu góra-dół 30 minut, ważne aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, to gwarancja udanych eklerków.

Po upieczeniu eklerki studzimy, całkiem zimne ostrym nożem z ząbkami przekrawamy na pół.

Masa:
Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na gesty krem pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder, mieszamy.

Eklerki przekładamy bitą śmietaną przez szprycę cukierniczą, polewamy konfiturą truskawkową wg uznania, schładzamy w lodowce, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.






Słodkich wypieków!

Wpis dodaję do akcji konkursowej Z MIŁOŚCI DO TRUSKAWEK

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki


Trzymajcie kciuki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj