Niebo w gębie-parzone
ciasto wyciskane szprycą w połączeniu z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową ,
całość otula pudrowa pierzynka, uwielbiane przez dzieci ze względu na smak i
wygląd, cieszą oczy i rewelacyjnie smakują, to może być recepta na grudniowy
dzień!
Składniki:
Ciasto parzone:
1/3 kostki masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
Szczypta soli
Szczypta proszku do
pieczenia
4 jajka
Krem:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 słoiczek konfitury
truskawkowej Łowicz
Puder do oprószenia
Jak wykonać eklerki ?
Wodę wlewamy do rondelka,
wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło, zagotowujemy, gdy masło się roztopi,
wsypujemy mąkę, energicznie mieszając drewnianą pałką do ucierania ciasta, aż
masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka i będzie gęsta bez grudek.
Zestawiamy z palnika,
studzimy, gdy masa przestygnie-moja była lekko ciepła, wbijamy po jednym jajku,
miksujemy mikserem, każde kolejne jajko wbijamy gdy poprzednie połączy się z ciastem.
Na sam koniec wsypujemy szczyptę proszku do pieczenia, miksujemy.
Ciasto przekładamy do
szprycy cukierniczej z tylką -dużą gwiazdą wyciskamy podłużne porcje ciasta na blachę
wyłożoną pergaminem z zachowanym kilka cm odstępem od siebie-eklerki urosną.
Wkładamy do nagrzanego do 195*c piekarnika i pieczemy na grzaniu góra-dół 30
minut, ważne aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, to gwarancja
udanych eklerków.
Po upieczeniu eklerki
studzimy, całkiem zimne ostrym nożem z ząbkami przekrawamy na pół.
Masa:
Dobrze schłodzoną śmietanę
miksujemy na gesty krem pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder, mieszamy.
Eklerki przekładamy bitą śmietaną
przez szprycę cukierniczą, polewamy konfiturą truskawkową wg uznania,
schładzamy w lodowce, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Wpis dodaję do akcji konkursowej Z MIŁOŚCI DO TRUSKAWEK
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Trzymajcie kciuki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !