Od czego zacząć uroczyste
śniadanie ?
Oczywiście od pysznych budyniowych naleśników, pachnących śmietanką
z kremowym serkiem , dowolnymi ulubionymi owocami, kropką nad „i” jest dżem
truskawkowy-klasyka uwielbiana przez wszystkich, szczególnie tych najmłodszych,
ale nie tylko, te naleśniki są całkiem inne niż te zwyczajne, za sprawą budyniu
możemy je zrobić mega cieniutkie-ładnie się zawijają i nie rozrywają, choć
ciasto jest rzadkie to wychodzą przepyszne. Kubek gorącej herbaty z cytryną i
możemy zaczynać ucztę!
Składniki:
Na około 10 sztuk:
2 jajka od szczęśliwych
kurek
1 szklanka mleka
300 ml wody gazowanej
mineralnej
2 torebki budyniu
śmietankowego z cukrem trzcinowym
20 dag mąki tortowej
2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki:
Kremowy serek ze śmietanką
Ulubione owoce
Słoiczek dżemu
truskawkowego Łowicz
Wykonanie:
Jajka wbić do miski, ubić
mikserem na puszysto, wlać mleko oraz wodę, dodać mąkę zmieszaną z budyniami,
wlać olej, zmiksować na gładką masę bez grudek.
Odstawić na 10 minut.
Po
tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, wlewać porcjami
ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki, zawijać w trójkąciki, układać na
talerzu, podawać z kremowym serkiem, kleksem dżemu i ulubionymi owocami.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Smacznego!
Z dodatkiem budyniu jeszcze nie robiłam i nawet nie słyszałam, że można go dodać do ciasta naleśnikowego. Super pomysł, który na pewno wykorzystam przy robieniu naleśników i to jak najprędzej, bo już mam ochotę na takie:))
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Zachęcam, pozdrawiam 😉
UsuńZrobiłam - są przepyszne, pachnące i zupełnie odmienne od tych, co zawsze robię:)) Dziękuję za przepis!
Usuń