Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 1 grudnia 2017

Zimowa surówka z selera i marchewki

Smaczna i klasyczna  surówka którą robię  często w sezonie zimowym, pasuje zarówno do drobiowych kotletów jak i smażonej rybki, z  selerem korzeniowym który zawiera dużo witaminy C i żelaza, w połączeniu z marchewką, jabłkiem  i chrzanem smakuje wybornie.
 Śmietanę użytą w tej surówce z powodzeniem można zastąpić naturalnym jogurtem. Dbający o linię śmiało mogą zrezygnować z dodawania majonezu, nic nie traci na smaku.


Składniki:

1 seler korzeniowy
2 marchewki
1 duże jabłko kwaskowe np. (szara reneta)
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
1 pęczek świeżej natki pietruszki
2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Seler i marchewki obrać, jabłko oskrobać ze skórki, warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, od razu skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Śmietanę lub jogurt wymieszać z chrzanem ze słoiczka oraz  łyżeczką majonezu, polać surówkę, wymieszać, włożyć do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły, przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką i podawać.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda naprawdę zacnie,tylko że mnie surówka z surowego selera niestety nie smakuje:(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj