Smaczna i klasyczna surówka którą robię często w sezonie zimowym, pasuje zarówno do
drobiowych kotletów jak i smażonej rybki, z
selerem korzeniowym który zawiera dużo witaminy C i żelaza, w połączeniu
z marchewką, jabłkiem i chrzanem smakuje
wybornie.
Śmietanę użytą w tej surówce z powodzeniem można zastąpić naturalnym
jogurtem. Dbający o linię śmiało mogą zrezygnować z dodawania majonezu, nic nie
traci na smaku.
Składniki:
1 seler korzeniowy
2 marchewki
1 duże jabłko kwaskowe np.
(szara reneta)
1 łyżka chrzanu ze
słoiczka
1 pęczek świeżej natki
pietruszki
2 łyżki śmietany kwaśnej
śmietany lub naturalnego jogurtu
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Wykonanie:
Seler i marchewki obrać,
jabłko oskrobać ze skórki, warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych
oczkach, od razu skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, doprawić do smaku
solą oraz pieprzem. Śmietanę lub jogurt wymieszać z chrzanem ze słoiczka oraz łyżeczką majonezu, polać surówkę, wymieszać,
włożyć do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły, przed podaniem posypać
świeżo posiekaną natką i podawać.
Smacznego!
Wygląda naprawdę zacnie,tylko że mnie surówka z surowego selera niestety nie smakuje:(
OdpowiedzUsuń