Za oknem zimowa aura i wreszcie
sobota, jedyny dzień po całym tygodniu gdzie można pospać godzinę dłużej. Na nogach
ciepłe wełniane skarpety, na twarzy zero makijażu, plecy oparte o stos poduszek, w całym domu rozchodzi
się błogi zapach cynamonu i ciasta
drożdżowego…nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam!
Zapach świeżo pieczonego ciasta i
kubek kawy inki z mlekiem to coś co
przypomina mi moje dzieciństwo, te zakręcone bułeczki-śliszki robię dosyć często,
zawsze z podwójnej porcji a i tak szybko znikają…ciekawe czemu ? J
Składniki na dwie blaszki
24/24 cm
Ciasto drożdżowe:
1 kg tortowej mąki
pszennej
2 opakowania suszonych
drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
20 dag cukru
16 g cukru waniliowego ze
skórką cytrynową
3 jajka
2 żółtka
15 dag masła
Duża szczypta soli
Nadzienie:
2 czubate łyżki mielonego
cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
trzcinowego Dry Demerara Diamant
3 łyżki miękkiego masła
Do posmarowania;
1 jajko
1 łyżka mleka
Lukier do polania
Wykonanie:
Sekretem udanego ciasta
drożdżowego jest to aby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę
pokojową.
Mąkę tortową wsypać do
dużej miski, wymieszać z cukrem, cukrem ze skórką cytrynową, szczyptą soli, suchymi drożdżami wbić jajka,
dodać żółtka, wlać ciepłe mleko, zagnieść jednolite gładkie ciasto, masło
rozpuścić do płynnej konsystencji, wlać do wyrobionego ciasta i ponownie
zagnieść, gdy ciasto pochłonie tłuszcz, opryszczyć lekko mąką , przykryć
ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby dobrze wyrosło.
Wyrośnięte ciasto
podzielić na 3 części, rozwałkować każdą
część posmarować miękkim masłem ok. cm
od brzegów zostawić nie smarowane, cynamon wymieszać z cukrem trzcinowym ,
posypać na masło, zawinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na równej wielkości
ślimaczki, ułożyć w blaszce wyłożonej pergaminem ciasno obok siebie, posmarować
delikatnie rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Przykryć ściereczką, odstawić w
ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 30-35 minut w temp 180*c.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem.
Smacznego!
Wpis dodaję do akcji konkursowej Złocista Kuchnia Diamant #cukiertrzcinowy,
#syroptrzcinowy, #diamant trzymajcie mocno za mnie kciuki !
Uwielbiam je:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda
OdpowiedzUsuń