Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 2 stycznia 2018

Gofrownica na lata

Macie ochotę na dobre domowe gofry ?  Przepis i sprawdzona receptura to nie wszystko, potrzebna jest wysokiej jakości gofrownica do ich wypieków.


Zawsze zastanawiałam się dlaczego moje gofry są  gumowate i choć dobre w smaku to wcale nie przypominają tych jedzonych na wakacjach w budce nad morzem, teraz już wiem, tu chodziło o to, że moja nie miała odpowiedniej mocy, po  prostu była za mała. 
Także pierwszy zakup tego sprzętu kilka lat temu  to było wielkie rozczarowanie L Pamiętajmy,  pierwsze co to trzeba zwrócić uwagę na moc.



Ostatnio wpadła w moje łapki solidna gorfownica marki DEZAL, skuszona dobrymi opiniami choć z pewnymi obawami , zaryzykowałam i podjęłam się jej testów. A dokładnie najnowszego na rynku modelu 301.7 Profi W

Zacznę od danych technicznych co ten sprzęt oferuje:

Duża moc 1300 W –doskonale i równomiernie się nagrzewa, co jest gwarancją dobrze i równomiernie wypieczonych gofrów.

Lampka kontrolna i włącznik-niby nic a jednak ułatwienie, gdy gofrownica jest dobrze nagrzana lampka gaśnie, gdy w innych modelach jej nie ma musimy zdać się na intuicyjność.

Prostokątne nóżki –solidna stabilność na blacie.

Powłoka płytek-Wykonana jest z nieprzywieralnego materiału-greblon  jest to niemal tak samo ważne jak moc urządzenia. Od tego bowiem zależy czy gofry będą łatwo odchodzić od powierzchni płytki .

Dla wielu osób nie bez znaczenia będzie fakt, że gofry można smażyć bez ciągłego smarowania olejem i natłuszczania powłoki. Ja lekko natłuściłam przy pierwszym użyciu potem smażyłam już bez tłuszczu-gofry rewelacyjnie odchodziły i nic nie przyklejały się do płytek.


Nienagrzewający się uchwyt-zabezpiecza przed poparzeniem szczególnie gdy pomagają nam w pieczeniu dzieci-wiadomo ich ulubiony smakołyk J
Tradycyjna wielkość gofrów-9,5/15 cm , standardowa gruba kratka.



Podsumowanie:
Jak już zauważyliście zakup dobrej gofrownicy wcale nie jest łatwym zadaniem , trzeba wiedzieć na co zwrócić uwagę zanim podejmiemy ostateczną decyzję, każdy z nas na pewno nie lubi bezużytecznych sprzętów które nie spełniają swojego zadania. 

Chrupiąca równomiernie przyrumieniona powierzchnia gofra z ulubionymi dodatkami to rozkosz dla podniebienia, jeśli nie chcecie czekać do nadmorskich wakacji tylko zjeść dobrego domowego gofra to polecam Wam z czystym sumieniem ten model.  

Ja jestem zachwycona i wiem, że warto wydać parę monet więcej i mieć sprzęt na długie lata nie na chwilę. Jest ciężka, solidna i nie śmierdzi chińskim plastikiem. 
Jest warta każdej wydanej złotówki.


Do gofrownicy producent dorzuca gotową mieszankę do przygotowania domowych gofrów, mnie  trafiła się biszkoptowa. Jest ok,  gofry z tego przepisu są puszyste i chrupiące, jednak moje podniebienie wyczuwa zbyt dużą ilość środków spulchniających więc na spróbowanie jest spoko lecz na dłuższą metę polecam gofry z mojego przepisu, wychodzą super:


Kakaowe gofry:
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatki:
Bita śmietana
Owoce
Polewa truskawkowa
Lentilki

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek , żółtka zmiksować z cukrem, wlać mleko oraz olej, dodać szczyptę soli, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ciemnym kakao i zmiksować na jednolitą gładką masę.
Białka ubić osobno na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem , najlepiej zrobić to ręcznie rózgą od miksera, aby ciasto było dobrze napowietrzone-to gwarancja puszystych chrupiących gofrów.
Gofrownicę, leciutko nasmarować pędzelkiem umoczonym w oleju,  dobrze rozgrzać, porcjami nalewać ciasto, piec 3-4 minuty aż  będą dobrze wypieczone i chrupiące.
Studzić na kratce do wypieków, podawać z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, polewą lub owocami.



Życzę smacznego !




3 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję ci za ten post. Od dłuższego czasu zbieram się do zakupu gofrownicy lub takiego sprzętu 3 w 1, i zawsze zastanawiam się jaki model wybrać, by spełniał swoje zadanie jak najlepiej. Bo gofry uwielbiamy, a po co chodzić do cukierni, jak można w domu zrobić może jeszcze lepsze i więcej:))
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, patrząc na ceny gofrów w cukierni, ten wydatek na gofrownicę szybko się zwróci 😍polecam gorąco

      Usuń
  2. Z takiej gofrownicy zawsze wychodzą pyszne i chrupiące gofry!
    Pysznie wyglądają w Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj