Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 26 lutego 2018

Roladki schabowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami




Zawijane roladki nadziewane szynką oraz plasterkami sera żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek.

Składniki:

6 grubych plastrów schabu bez kości
6 plasterków sera żółtego
6 plasterków szynki gotowanej
1 czerwona papryka
6 pieczarek
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku

Sos:
300 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów 18%
10 dag serka topionego ziołowego
10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar
Natka pietruszki do posypania

Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa po plasterku szynki oraz sera żółtego i po dwa paski czerwonej papryki, zawinąć ciasno w roladki, ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, dodać ziołowy serek topiony, zmiksować blenderem na gładko, zalać mięso w naczyniu, posypać ziołami prowansalskimi do smaku, ułożyć umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki, posypać startym serem żółtym,  przykryć naczynie pokrywą Piec w nagrzanym piekarniku ponad 1 godzinę (aż mięso będzie miękkie )
Podawać gorące po wyjęciu z pieca.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj