Rolada bezowa nie jest
wypiekiem łatwym do przygotowania, zanim doszłam do wprawy, wypróbowałam
mnóstwo przepisów na rolady bezowe, żadne nie były dobre, więc metodą prób i
błędów doszłam do tego sama. Najtrudniejsze w tym wszystkim jest zawinięcie
rolady, trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie, aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała słodycz tej rolady przełamana smakiem
frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki. Najlepiej roladę przygotować w dzień podania, po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na
drugi dzień beza już nie jest taka krucha. Ale z tym bez obaw, bo znika w zastraszającym
tempie. Najlepszy przepis na roladę bezową.
Beza:
1 szklanka białek jaj kurzych
1 ¼ szklanki cukru drobnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
2 łyżki cukru pudru
Nagrzać piekarnik do 140*c
Schłodzone białka jaj umieścić w misie miksera ubijać do uzyskania gęstej puszystej piany ,
następnie nie przerywając ubijania
wsypywać cukier łyżka po łyżce (nie cały na raz bo beza nie wyjdzie)
Gdy cały cukier zostanie pochłonięty przez białka, wlać ocet
winny i wsypać mąkę ziemniaczaną, całość ponownie krótko zmiksować.
Blachę taką od wyposażenia piekarnika 40/35 cm wyłożyć
papierem pergaminowym, wyłożyć bezę, zostawiając po 1 cm od krawędzi papieru z każdej strony, rozsmarować tak aby
beza była równa.
Włożyć do nagrzanego wcześniej do 145*c piekarnika na
grzaniu góra dół. Piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszyć
do 90*c piec jeszcze 20-22 minuty, gdy
otworzymy piekarnik beza ma być lekko chrupiąca z wierzchu-nie klejąca się. Wyłączamy
piekarnik zostawiamy bezę na 3 minuty, wyciągamy.
Na dużą bawełnianą ściereczkę ułożoną na blacie kuchennym i
oprószoną cukrem pudrem wykładamy ciepłą bezę papierem do góry, papier
ściągamy, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.
Krem:
400 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę (1 szkalnka)
2 -3 łyżki frużeliny wiśniowej
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem ze śmietan
fiksem oraz cukrem pudrem do smaku.
Blat bezowy posmarować delikatnie frużeliną wiśniową,
wyłożyć krem śmietanowy posypać kolorową galaretką pokrojoną w kostkę, pomagając
sobie ściereczką zawinąć w rulon, delikatnie przenieść do lodówki, schłodzić i
podawać.
Słodkich wypieków!
Super fajny pomyśsł na wykorzystanie białek
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie.Uwielbiam bezę.Zapisuję przepis. 😉
OdpowiedzUsuń