Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 12 lutego 2018

Pierogi z zieloną soczewicą, warzywami i suszonymi pomidorami







Pierogi z różnymi farszami mogłabym jeść codziennie, byle nie z mięsem i nie ruskie  bo te już przejadły mi się na długo, więc metodą prób i błędów szukam całkiem innych doznań smakowych, te z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami to mój hit! Pyszne i idealnie doprawione to propozycja na smakowity obiad.


Ciasto:
60 dag mąki tortowej
Około 350-400 ml gorącej wody
1 jajko


Farsz:
1,5 szklanki zielonej soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
3 suszone pomidory z zalewy olejowej
4 łyżki oleju z chili
1 łyżeczka majeranku
Szczypta curry
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować  do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzić dobrze z wody na sicie, wystudzić, łyżką rozgnieść  na papkę,kilka ziarenek można zostawić w całości. Należy pamiętać aby soczewicy nie solić w trakcie gotowania bo będzie twarda i gotowanie przedłuży się o drugie tyle.


Warzywa obierać  marchewkę i pietruszkę umyć, zetrzeć  na tarce o grubych oczkach, obraną cebulkę posiekać w kostkę.


Na patelni rozgrzać  olej z chili, wrzucić  cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek  zeszklić  2-3 minuty, po tym czasie dodać  starte warzywa, dusić pod przykryciem aż zmiękną i sok odparuje, doprawić  solą i pieprzem do smaku, wystudzići  wymieszać  z soczewicą, dodać  do farszu drobniutko posiekane suszone pomidory, doprawić   majerankiem i szczyptą curry, wymieszać.


Ciasto:
Z mąki gorącej wody i jajka zagnieść miękkie,  jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować, wyciąć  kółka, nadziać  farszem, zlepić  pierożki, gotować  w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.

 Przed podaniem polać  okrasą z oleju i zeszklonej cebuli, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.


Pycha!

3 komentarze:

  1. Musza być bardzo smaczne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie bajeczne. Bardzo smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z zieloną soczewicą jeszcze nie jadłem, ale uwielbiam z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami. Najlepsze pierogi! <3 Niedługo wypróbuję Twój przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj